
Ha végigsétálunk egy hipermarket fagyasztott élelmiszereket kínáló sorában, szinte biztos, hogy találkozunk a tenger gyümölcseivel. Rák, kagyló, tintahal, a legtöbbször egy zacskóba zárva. Régebben a különleges éttermek kiváltsága volt, ma már elérhető árú alapanyaggá vált, ami otthon is egzotikus fogások készítésére csábít. De mit is jelent pontosan az, hogy tenger gyümölcsei?
Mit jelent a tenger gyümölcsei?
A kifejezés – mely franciául fruits de mer, olaszul frutti di mare – eredetileg a tenger minden ehető állatát jelölte, a halakon kívül. Vagyis ide tartoznak a kagylók (mint a fekete kagyló vagy a fésűkagyló), a rákfélék (pl. garnélarák, homár, tarisznyarák), a fejlábúak (tintahal, polip), és egyes tengeri csigák. Ezeket vegyesen kínálják fagyasztott mixekben.
Miért lett belőlük mindennapos alapanyag?
A tengeri herkentyűk a globális gasztronómiában előkelő helyet foglalnak el. Nemcsak azért, mert különleges ízeket kínálnak, hanem mert egészségesek is: magas a fehérjetartalmuk, tele vannak omega-3 zsírsavakkal, vitaminokkal (főként B12, D), és ásványi anyagokkal, mint a cink, jód vagy szelén. A megfelelő halfeldolgozó technológiáknak köszönhetően ma már úgy fagyasztják őket, hogy az ízük, állaguk és tápanyagtartalmuk is megmarad. Így a fogyasztók akár hónapokkal később is kiváló minőségben élvezhetik őket.
Honnan származnak?
A fagyasztott tenger gyümölcsei többsége Délkelet-Ázsiából (Thaiföld, Vietnam, Indonézia) vagy Dél-Amerikából (Ecuador, Chile) érkezik. Ezekben az országokban hatalmas tengeri halászflották és feldolgozóüzemek dolgoznak azon, hogy a termékeket a lehető leggyorsabban, a halászat után órákon belül lefagyasztják. Egyre több hipermarket kínál fenntartható halászatból származó, MSC- vagy ASC-minősítéssel ellátott csomagokat is, ami környezettudatosabb választást jelent.
Mire használhatjuk?
A tenger gyümölcsei rendkívül sokoldalú alapanyagok. Lehet belőlük könnyű saláta, gazdag rizottó, mediterrán tésztaétel, fűszeres curryszószban tálalt fogás, vagy akár grillezve, fokhagymás vajjal locsolva is remekül működnek. Fontos, hogy ne főzzük túl őket, a túl hosszú hőkezeléstől gumis állagúvá válhatnak. A legtöbb fagyasztott mixet elég serpenyőben 6-8 perc alatt készre sütni.
Fokhagymás-fehérboros tenger gyümölcsei spagetti
Ez a recept egyszerre elegáns és gyors: ideális egy hétköznapi vacsorához, de egy pohár borral akár egy ünnepi estét is feldobhat.
Hozzávalók (2 főre):
- 200 g spagetti
- 300 g fagyasztott tenger gyümölcsei mix
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- Fél citrom leve
- Aprított petrezselyem
- Só, frissen őrölt bors
- Chilipaprika pehely (opcionális)
Elkészítés:
- A spagettit sós vízben al dente állagúra főzzük, leszűrjük.
- Közben az olívaolajat felforrósítjuk, és a szeletelt fokhagymát üvegesre pirítjuk.
- Hozzáadjuk a fagyasztott tengeri mixet (nem kell kiolvasztani), és nagy lángon 5-6 percig pirítjuk.
- Meglocsoljuk a fehérborral, pár percig forraljuk, míg a bor fele elpárolog.
- Sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá egy kis csípős pelyhet is.
- Beleforgatjuk a főtt tésztát, meglocsoljuk a citromlével, végül megszórjuk friss petrezselyemmel.
Tipp: A tésztát egy kis főzővízzel is összeforgathatjuk a serpenyőben, így még selymesebb lesz a szósz.
Jó étvágyat kívánunk!