klasszikus amerikai barbecue ribs
Kép forrása: Pixabay

A barbecue, vagy ahogy sokan ismerik, a BBQ, több mint egy egyszerű főzési módszer. A szó hallatán sokaknak az Egyesült Államok déli államainak pihentető délutánjai jutnak eszébe, ahol a füstös illat tölti be a levegőt, és az emberek összegyűlnek, hogy élvezzék a lassan, de szenvedéllyel készített ételeket. De vajon honnan ered ez a szó, és mit is jelent pontosan?

A „barbecue” szó eredete több teórián alapul, de a legelfogadottabb az, hogy a karibi taínó indiánok „barbacoa” nevű főzési módszeréből származik, ami egy magasra emelt rácsot jelentett, amelyen húst sütöttek lassú tűz felett. Ez a technika nemcsak az ételt pácolta meg és sült meg lassan, egy közösségi esemény is volt, ahol az emberek összejöttek, beszélgettek, és együtt töltötték az idejüket.

Ahány ház, annyi BBQ

A barbecue kifejezés ma már többféle stílust jelenthet, attól függően, hogy az Egyesült Államok melyik részén vagyunk. Texasban például a marhahúsra esküsznek, míg Észak-Karolinában a sertéshús, pontosabban a pulled pork dominál. Minden régió büszkélkedhet sajátos ízesítési technikáival, pácolási módszereivel és sajátos főzési stílusaival, amelyek megkülönböztetik őket egymástól.

A barbecue szezon hivatalos kezdete a tavasz vége, amikor az emberek előkészítik a grillt a nyári szezonra. Ez az időszak tökéletes arra, hogy kipróbáljunk új recepteket és technikákat. A klasszikusok mellett, mint az oldalas vagy a filézett csirkecomb, érdemes kísérletezni különféle húsokkal, mint például bárány vagy hal, különböző zöldségeket és akár gyümölcsöket is rácsokra halmozni. 

Ami a barbecue elkészítését illeti, fontos, hogy türelmesek legyünk. A lassú és alacsony hőmérsékletű sütés lehetővé teszi, hogy a hús belül megpuhuljon, miközben kívül ropogós, karamellizált réteg alakul ki. Egy jól megtervezett barbecue-parti pedig nem csupán az étkezésről szól. Ez egy lehetőség arra, hogy barátokkal és családdal összegyűljünk, beszélgessünk, és élvezzük egymás társaságát.

Néhány tipp

 • Készítsünk saját pácot vagy barbecue mártást, amely egyedi karaktert ad húsoknak.
 • A tökéletes barbecue eléréséhez idő és odafigyelés szükséges.
 • A lassú és egyenletes főzéshez használjuk az indirekt hőt, amikor a hús nem közvetlenül a láng felett sül. Ez különösen nagyobb darabok, mint például egy egész csirke vagy nagyobb oldalas esetében fontos, ahol a közvetlen hő gyorsan megégetné a húst kívül, miközben belül nyers maradna.
 • A füst egyik legfontosabb eleme a barbecue-nak. Használjunk füstölőfát, például almát vagy cseresznyét hogy gazdag, mély ízt adjunk az ételeknek.
 • Ha egy húshőmérővel ellenőrizzük a hús belső hőmérsékletét, biztosak lehetünk benne, hogy megfelelően átsült.
 • Amint a hús eléri a kívánt állagot, fontos, hogy ne tálaljuk azonnal. Hagyjuk pihenni a néhány percig, hogy a szaftok visszaszívódjanak, így a hús szaftosabb és ízletesebb lesz.

Egy klasszikus amerikai barbecue „ribs” recept

Hozzávalók:

 • 2 kg sertésoldalas
 • Só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
 • 1 csésze barbecue mártás (bolti, de inkább házi készítésű)

A száraz páchoz:

 • 2 evőkanál barna cukor
 • 2 evőkanál pirospaprika
 • 1 evőkanál őrölt fekete bors
 • 2 teáskanál fokhagymapor
 • 2 teáskanál hagymapor
 • 1 teáskanál só
 • 1 teáskanál őrölt kömény
 • 1/2 teáskanál őrölt cayenne bors (opcionális, ha szeretjük a csípőset)

Elkészítés:

Kezdjük azzal, hogy eltávolítjuk a felesleges zsírt és a hártyát az oldalasokról. Ez biztosítja, hogy a hús megfelelően felszívja a pácoló ízeket és a grillen egyenletesen süljön.

Keverjük össze a száraz pác hozzávalóit egy tálban, majd dörzsöljük be alaposan az oldalasok minden felületét. Hagyjuk a húst a hűtőben pihenni, fedett állapotban, legalább 2 órán keresztül, de ideális esetben egy éjszakán át.

Melegítsük elő a sütőt közepes-alacsony hőmérsékletre (kb. 120°C). Helyezzük az oldalasokat a rácsra, a hőforrástól távol, hogy indirekt hővel süssük. Fedjük le, és hagyjuk, hogy a hús lassan süsse kb. 3-4 órán keresztül, amíg a hús megpuhul.

Az utolsó 30 percben kenjük be az oldalasokat a barbecue mártással többször, hogy egy gazdag, ragacsos réteg alakuljon ki a hús felszínén.

Miután elkészült, hagyjuk az oldalasokat pihenni 10 percig fedett állapotban, mielőtt felszeletelnénk. Ez segít megőrizni a húsok szaftosságát.

Szolgáljuk fel a barbecue oldalasokat friss coleslaw-val, sült kukoricával és esetleg egy kis extra mártással az igazi barbecue élményért.