Balaton naplemente
 

A Balaton 2025-ben nemcsak a strandolásról szól, hanem igazi kulináris kalandról is. A “magyar tenger” partján a klasszikus hekk és lángos ugyanúgy megtalálható, mint a nemzetközi konyhák ízei, a fine dining éttermek különlegességei vagy a trendi street food fogások. Az elmúlt években gasztroforradalom zajlott a tó körül: sorra nyíltak minőségi strandbisztrók, neves séfek költöztek a Balatonra, és a helyi alapanyagok kerültek reflektorfénybe. Manapság egy balatoni nyaralás alatt kóstolhatunk balatoni halból készült halászlevet, kézműves helyi sört, díjnyertes fagylaltot, vagy akár levendulás koktélt is. 

Az alábbi körképben bemutatjuk, mit érdemes megízlelni a Balatonnál – északi és déli parton egyaránt –, legyen szó éttermekről, strandbüfékről, borászatokról vagy sörfőzdékről. Az ajánlatok között a fine dining és a pénztárcabarát lehetőségek is helyet kapnak, árakkal és konkrét helyszínekkel, hogy naprakész útmutatót adjunk a 2025-ös nyári Balaton gasztronómiájához.

Balatoni halételek – fogastól a halászléig

A Balaton ikonikus ételei közé tartoznak a halételek, hiszen a tó környéke híres a fogasról (süllő) és a pontyról. Egy tartalmas halászlé vagy egy ropogósra sütött keszeg kihagyhatatlan, ha autentikus élményre vágyunk. A déli parton több klasszikus halászcsárda és halsütöde is működik; például a fonyódi hagyományos petyek nevű halászlé, amit egykor halászhajókon főztek bográcsban, ma is legendásan finom táplálék – sajnos ilyen hagyományőrző fogással ma már ritkán találkozunk. 

Ugyanakkor egyre több helyen emelik új szintre a halas kínálatot. Az északi parton, Alsóörsön a Fogas Bisztró épp a balatoni halakra specializálódott: a klasszikus sült hekk és süllő mellett saját ötletű hallevest is kínálnak gombóccal, amely 2020-ban megnyerte az Év Strandétele díjat. Itt a hekket és keszeget meghaladó „haluniverzumba” kalauzolnak minket: kapható fish&chips, csípős-savanyú halleves, füstölt tokhalas szendvics, sőt még harcsamáj-nyalóka is. 

A badacsonyi és csopaki borvidékek éttermei is előszeretettel készítenek fogast, pisztrángot – jó hír, hogy egyre több vendéglátóhely használ kifejezetten balatoni alapanyagokat, például keszthelyi tokhalat vagy tapolcai pisztrángot a fogásokban. Ha igazán különleges halételre vágyunk, érdemes felkeresni a Fövenyesi strandon működő Kalóz strandbisztrót is, amely 2015-ben a harcsából és krumpliból alkotott „Harcsa&Krumpli” étellel megnyerte az első Év Strandétele versenyt – ezzel beírta magát a balatoni gasztrotörténelembe. 

Természetesen a klasszikus halászleveket sem szabad kihagyni: több helyen bográcsban főzik friss halból.

Strandételek és street food – lángos, hekk és a beach food-forradalom

Lángos nélkül nincs Balaton – ezt mindenki tudja. A strandételek királya, a bő olajban sült, aranybarna lángos a balatoni nyarak kihagyhatatlan eleme. Hagyományosan fokhagymásan, sajttal és tejföllel kérjük, de ma már számtalan variáció létezik. Először azonban lássuk a klasszikusokat: a legendás Gyuri Lángosozója Alsóörsön a helyiek és turisták szerint is az északi part egyik legjobb lángosozója – a strandon belül található bódénál 1983 óta változatlan recepttel sütik a lángost, ropogós széllel és puha belsővel. 

A déli parton hasonló hírnévnek örvend Balatonfenyvesen a Laci Bácsi Lángosozója, amely szintén évtizedek óta működik, sőt a klasszikus sajtos-tejfölös mellett húsos, töltött lángost is kínál (darált hússal és zöldségekkel töltve). 

Természetesen a hekk is alapvető strandkaja: bár tengeri halról van szó, a sült hekk citrommal és puha fehér kenyérrel a balatoni büfék örök slágere marad.

Az utóbbi években azonban a balatoni strandgasztronómia hatalmas fejlődésen ment át – beszélhetünk egyfajta “beach food” forradalomról. Olyan strandbüfék tűntek fel, amelyek messze túllépnek a lángos-hekk tengelyen, és minőségi, kreatív ételeket kínálnak. Ilyen például a balatonfenyvesi A Konyhám nevű strandbisztró, amely pionír módon már 2018-ban csatlakozott a reformhoz. Tulajdonosa, Szikra Gabi egészen új dolgokat talált ki: nála születtek meg olyan strandételek, mint a “gofcsi” – a gofri és a tócsni keresztezéséből – ami 2018-ban az Év Strandétele lett, vagy a 2021-ben díjat nyert “répa-dog” (répából készült hot-dog). A Konyhám büféjében a kiadós reggeliktől a rizottón és tépett húsos szendvicseken át a vegán fogásokig minden van, így a húsmentesen étkezők is találnak izgalmas opciókat. 

Hasonlóan úttörő a balatonlellei Málna Büfé a Nyugati strandnál, amely bár “büfé” névre hallgat, valójában éttermi színvonalú fogásokat kínál a parton: BBQ-oldalas, málnakrémleves, paella, vagy épp sügérrel és garnélával készült spenótos gnocchi is szerepel a menün. Itt Balássa Bernadett és férje, Dolbert Ferenc mesterszakács álmodott új színt a strandkaják világába, a hekk és palacsinta mellett olyan ételeket kínálva, amik akár egy bisztróban is megállnák a helyüket.

A balatonboglári Platán strandon működő Bundi Bijó Bárja pedig a kürtőskalácsot gondolta újra – méghozzá sós változatban. Az itt kitalált “Bundi sós kürtős” 2022-ben tarolt az Év Strandétele versenyen. Képzeljünk el egy kürtőskalácsot, ami nem édes, hanem sós tésztájú, és megtöltik minden jóval: füstölt kacsamellel, szarvassonkával, grillezett csirkemellkockákkal vagy akár lazaccal és feta sajttal. Ez a fogás igazi kuriózum, bizonyítva, hogy a strandétel is lehet kreatív. 

Ugyanígy merész újító a balatonmáriafürdői Lángos World, ahol nem félnek a hagyományos lángost extravagáns feltétekkel megpakolni. A világkonyhák ízeit idéző feltétek között találunk például füstölt pisztrángos-körözöttes lángost, lazacos-tejfölöst, angus tatárbifsztekes változatot vagy garnélarákos (gambas pil-pil) lángost is. Itt tényleg igaz, hogy a “lángosozás” egyszerre jelenthet hagyományt és gasztrokalandot. 

Aki pedig Zamárdiban jár, keresse fel a Sarok Büfét vagy Csipi mama lángosozóját is, melyek szintén a top lángos-lelőhelyek közé tartoznak – a helyiek is esküsznek rájuk.

A strandbisztrók közül érdemes megemlíteni még a keszthelyi Vitorlás Bisztrót (a Városi strandon), ahol Zala megyei ízeket is csempésznek a kínálatba, vagy a balatongyöröki strandon működő Party Csóka éttermet. Györökön nem csak a panoráma gyönyörű, de a gasztronómia is élvonalbeli: a Party Csókában a felturbózott lángostól a roston sült fogason át a különféle hamburgerekig és pizzákig mindenféle strandéhséget csillapító fogást megtalálunk. Sőt, alkalmanként még BBQ-szmókert is beizzítanak egy-egy füstös hús különlegességhez. 

Látszik, hogy ma már a strandokon sem kell beérnünk a régi egyhangú kínálattal – minőségibb alapanyagokból, ötletes receptekkel dolgoznak sok helyen. Ennek köszönhetően 2023-ban is egészen különleges ételek versenyeztek az Év Strandétele címért: a versenyt végül a “Balatoni nyelves” nevű marhanyelves lepény nyerte, amelyet a balatonalmádi Terasz Bisztró készített. Gondoljunk bele: egy omlós házi lepénybe szaftos marhanyelvet és ízletes feltéteket rejtenek – ezt pár éve még aligha találtuk volna meg egy strandbüfében. 

A kreativitás tehát tetten érhető: készült már strandétel levendulás sütőtökkrémmel, füstölt hússal töltött szőlőlevél (ez volt a 2023-as déli parti nyertes fogás), sőt neveztek “hekkfagyival” is egy versenyre tréfás kedvű cukrászok. Aki szereti az újdonságokat, nyáron figyelje a Balatoni Kör által meghirdetett strandételversenyt, és kóstolja meg a döntős fogásokat – lehet, hogy épp a következő beach food-őrületet csípi el!

Édes élmények – balatoni fagylaltok és cukrászdák

A nyári melegben elmaradhatatlan egy hűsítő fagylalt vagy sütemény a Balaton partján. Szerencsére a tó körül rengeteg kiváló cukrászda és fagyizó működik, amelyek között komoly verseny alakult ki az utóbbi időben. Évről évre megrendezik a “Balaton fagyija” versenyt is, ahol a környék cukrászai mérettetik meg magukat – ennek eredményeképp nagyon izgalmas ízek születnek. 2024-ben a balatongyöröki Promenád Kávéház kreációja nyerte el az év Balaton fagyija címet, mégpedig a fantáziadús “Balatoni mámor” nevű fagylalt. Ez a díjnyertes édesség diófagyi alapú, melybe a Balaton-parton termett friss fügét és egy kis helyi bort is belecsempésztek – igazi balatoni ízbomba. 2023-ban a Balatonalmádiban található Amaretto Fagyizó győzött egy különleges mangós-szaracén tüskés körte sorbettel (balatoni tövises mangó fantázianévvel), bizonyítva, hogy a gyümölcsös, egzotikus ízek is hódítanak. A versenyre minden évben érkeznek meghökkentő nevezések is – volt már hekk ízű fagylalt is a kínálatban kísérletképp –, de persze a hagyományos csokoládé, vanília, gyümölcs ízek és a cukormentes, vegán opciók sem maradhatnak el.

Ha a Balatonnál járunk, érdemes célba venni néhány híres fagyizót. A Balaton északi partján, Gyenesdiáson található Bringatanya nemcsak finom fagyijairól ismert, hanem fagylaltmestere, Somogyi Renáta révén nemzetközi sikereket is magáénak tudhat – a 2024-es Gelato World Cup magyar bronzérmes csapatának tagjaként ő maga is a zsűriben ült a Balaton fagyija versenyen. A Bringatanyán sorakozó díjnyertes ízeket mindenképp kóstoljuk meg, ha nem riaszt vissza a kígyózó sor (ami gyakran jelzi a minőséget). 

Balatonfüreden a Bagaméri fagylaltozó igazi klasszikus, ahol évről évre nyernek különdíjakat a kreatív főzött fagylaltjaikkal – 2024-ben a “Fűszeres nyári est” nevű különleges fagylaltjuk kapott elismerést. Ugyancsak Füreden a Bergmann Cukrászda is kihagyhatatlan: itt nem csak süteményeket, de kiváló fagylaltot is árulnak. A Bergmann patinás cukrászdában 13 féle főzött fagyi közül választhatunk. 

A déli parton is találunk remek fagyizókat: Balatonmáriafürdőn a Pingvin Fagyizó és Cukrászda rendszeresen előrukkol vicces nevű különlegességekkel (pl. “csuDIjÓ Balaton” fagylalt, ami 2024-ben különdíjat nyert), Balatonlellén a Márton cukrászda vár házias süteményekkel és hűs fagyival, Keszthelyen pedig a Pelso vagy a Korzó fagyizó kínál klasszikus ízeket. 

Ha pedig valaki igazán extravagáns édességre vágyik, próbálja ki Tihanyban a levendulás fagyit vagy egy gazdag fagylaltkelyhet a teraszon (a tihanyi panorámáért és a hatalmas, gyümölcsös fagylaltkelyhekért megéri ellátogatni, életre szóló élmény a kilátással). 

Összességében, a Balaton körül is megtalálhatók Magyarország top cukrászdái – nyaralás közben bűntudat nélkül végigkóstolhatjuk a kínálatot, hiszen a strandolás majd segít lemozogni a kalóriákat.

Borok és borászatok – Badacsonytól Balatonboglárig

A Balaton a borkedvelők paradicsoma: a tó mindkét partján kiváló borvidékek húzódnak, amelyek egyedi karakterű borokkal várják a látogatókat. Az északi part vulkanikus tanúhegyein (Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc stb.) teremnek a híres badacsonyi borok – például a Kéknyelű vagy az Olaszrizling, mely utóbbit gyakran csak “BalatonBor” néven emlegetik. A Balaton-felvidék és a Csopak–Balatonfüred borvidék szintén elsősorban fehérborairól ismert: a csopaki Olaszrizling, a rizlingből készült friss, fröccsnek is kiváló borok a nyári hőségben nagyon népszerűek. 

A déli part lankáin (Balatonboglár környékén) viszont a klíma a vörösboroknak is kedvez – itt olyan neves pincészetek vannak, mint a Konyári, Légli vagy Garamvári, utóbbi például pezsgőiről is híres. A borászatok sorra nyitják meg kapuikat a turisták előtt: sok helyen találunk borteraszt vagy kerthelyiséget, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a tóra, miközben a helyi nedűket kóstolgatjuk. 

Badacsonyban például a Laposa Birtok friss teraszáról legendás a kilátás, de hasonlóan hangulatos a Pláne Badacsony borterasz, ahol több környékbeli kispincészet borait is megízlelhetjük egyszerre. Csopakon a Jásdi Pince, a Szent Donát Borkúria (melynek étterme, a Casa Christa, Michelin-ajánlást és Bib Gourmand minősítést is kapott) vagy a Figula Pincészet kínál borkóstolókat. 

Balatonfüreden a Zelna Borbár egyszerre borászat és trendi vendéglátóhely – nem véletlenül figyelt fel rá a Michelin Guide is, hiszen a 2023-as ajánlások közé bekerült.

A nyári szezon tele van borfesztiválokkal és kóstolókkal is. Balatonfüreden hagyományosan megrendezik a Borhetek fesztivált augusztusban, ahol a Tagore sétányon egymás mellett sorakoznak a borospavilonok és a környék szinte összes borásza képviselteti magát. Badacsonyban és Csopakon is vannak szervezett kóstoló estek, sőt a nyári hétvégéken gyakran találunk kisebb pincebulikat, pezsgőpiknikeket. Egyre több borászat kínál gasztroprogramokat is: kemencés pizzát a szőlőtőkéknél, borvacsorákat vagy épp piknikcsomagot a dűlőben. A rozé fröccs pedig a strandok sztárja – frissítő, könnyű és igazi balatoni hangulatot teremt. Érdemes megemlíteni, hogy néhány balatoni étterem a borokra is ráerősített: a balatonszemesi Kistücsök Étterem saját borprogramot épített ki, és több helyen lehet kapni a „BalatonBor” védjegyű Olaszrizlinget, amit kifejezetten egységes minőségben készítenek a régió borászai.

Aki mélyebben érdeklődik a borok iránt, annak a Balaton körül rengeteg lehetősége nyílik pincelátogatásra. A badacsonyi borút tele van családi pincékkel: a Szászi Birtok bio borai, a VáliBor, az Istvándy Pincészet borvacsorái, vagy épp a Bencze Családi Birtok újhullámos natúrborai mind megérnek egy kirándulást. A Káli-medence is ontja a gasztroélményeket: Köveskál faluban egymást érik a borozók és kiséttermek (Kővirág, Mi a Kő), melyekhez saját bor is tartozik. 

A dél-balatoni borvidéken a balatonboglári borok mellett a Somló tanúhegyét se felejtsük (igaz, nem közvetlenül a Balaton partján van, de sok balatoni étteremben találkozunk a somlói juhfarkkal vagy furminttal is). A balatoni bor nem olcsóbb, mint máshol, de a minőség sokat emelkedett – ezt jelzi az is, hogy 16 balatoni éttermet ajánl a Michelin Guide, amelyek jó része egyben borétterem vagy borhoz kötődő vendéglátóhely. Egy pohár könnyű Olaszrizling a naplementében – talán ez az élmény az, ami miatt a Balaton nyaranta annyira felejthetetlen.

Kézműves sörök és sörfőzdék – Balaton a pohárban

Nem csak borban erős a Balaton: az utóbbi években megjelentek a kézműves sörök is a tó körül. A sörkedvelők örömére ma már akár egy balatoni főzetű IPA-t vagy búzasört is ihatunk a parton. A legismertebb helyi főzde talán a balatonföldvári Helka Sörfőzde, amelynek sörkertje 2021 nyarán nyitott meg közvetlenül a földvári hajókikötő mellett. A Helka célja, hogy igazi balatoni sört adjon a vendégeknek: alapítóik korábban a Hedon és más neves főzdék csapatában dolgoztak, és 2024-re beüzemelték vadonatúj sörfőzdéjüket egy felújított régi épületben. Itt a helyszínen berendezett sörkert és bár várja a látogatókat, ahol frissen csapolva lehet kóstolni az összes sörüket a Balatonra néző panorámával. A Helka alap kínálatában van bajor búzasör, könnyű nyári kölsch és egy karakteres IPA is, de szezonális különlegességekkel is készülnek. Maga a “Helka” név egyébként a Balaton legendás tündéralakját idézi, így a sörök is a balatoni mondavilágra utaló neveket kaphatnak. A főzdében előzetes bejelentkezéssel akár főzdetúrán is részt vehetünk, ami egyedülálló élmény a környéken – nem sok tóparti sörfőzdét találni máshol az országban.

Említést érdemel a Balatonvilágoson alapított Hedon sörfőzde, mely az elsők között kezdett kraft sört főzni a Balatonnál (ismertebb söreik pl. a Johnny Firpo IPA vagy a Balatonvilágosi világos lager). A Stari Sörfőzde a Tapolcai-medencében (Óbudaváron) már 1992 óta működik, és igazi kuriózum: például levendulás sört is készít, ami a tihanyi levendula aromáját hozza a sörbe. A keleti medencénél is találunk kis sörműhelyeket: Balatonfűzfőn és Balatonkenesén egyaránt akadnak kézműves sörözők, és Zamárdiban 2024-ben rendezték meg először a Balaton Beer Weekendet, ahol számos balatoni és környékbeli kisüzemi főzde mutatkozott be. Itt jelentették be azt is, hogy először egy balatoni településről elnevezett sör – a Zamárdi sör – is elkészült, amit a fesztiválon lehetett megkóstolni. Látható tehát, hogy a sörkultúra is fejlődik errefelé. Sok strandbüfé ma már tart pár kraft sört a hűtőjében a nagyüzemi sörök mellett, és egyes borászatoknál is lehet kapni helyi főzeteket.

Ha igazi sörélményre vágyunk, látogassunk el a balatonföldvári Helka Pub&Teraszára egy naplementés sörre – mondjuk egy könnyű búzasörre vagy gyümölcsös ale-re –, vagy a környékbeli sörözők egyikébe. A sörkedvelők zarándokhelye lehet még a balatonkenesei Balaton17 Brewing Co. kisüzemi sörfőzde, ha valaki a környéken barangol. Összességében elmondható, hogy a Balatonnál is hódít a kraft sör trend, így a borospohár mellé nyugodtan odafér a söröskorsó is.

Koktélok, fröccsök és éjszakai élet

A balatoni estékhez hozzátartozik egy jó ital – legyen az egy könnyű fröccs a parton vagy egy mesterien kevert koktél egy bár teraszán. A klasszikus balatoni frissítő ital a fröccs, azaz bor szódával, amelynek számtalan változata közül választhatunk (kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés stb.). A helyi borokból készült fröccsök igazán jól esnek a kora esti órákban a vízparton – sok büfében literes kancsóban is adják, hogy a baráti társaságok együtt élvezhessék.

Ha pedig koktélra vágyunk, a Balatonon erre is egyre több kiváló hely kínálkozik. Balatonfüred vált a koktélfővárossá a tó partján: itt található az ország egyik legjobb bárjának tartott ÉgSzínKék Koktél- és Ginbár. Az ÉgSzínKék 2019-ben nyílt meg a Tagore sétány közelében, és azóta sorra nyeri a szakmai díjakat – és híres a hatalmas gin-tonic kínálatáról. Nem túlzás, több mint 50 féle gin közül választhatunk náluk, 17 országból, emellett számtalan saját receptúrájú koktélt kínálnak. A bár még saját Balaton-felvidéki gint is piacra dobott “Bodzafüred” néven, amellyel különleges italokat készítenek.

Füreden a Tagore sétányon további koktélbárokat is találunk: a Karolina Kávéház és Koktélbár például hangulatos terasszal, széles ital- és desszertválasztékkal vár. Itt a klasszikus koktélok mellett kávékülönlegességeket is ihatunk, és sokszor élő zongoraszó szól – tökéletes randihelyszín vagy elegáns esti program. Aki pedig trendi boros koktélra vágyik, keresse a Pláne Badacsony borteraszt, ahol bor alapú frissítő mixeket is kínálnak (például a “Balaton koktél” – ennek receptje őszibaracklikőr, gyöngyözőbor és citromlé, igazán nyári ital.

A déli parton a pezsgő éjszakai élet központja Siófok. Itt található a híres Plázs szórakozókomplexum a Nagystrandon, ahol egész nyáron át tartó bulik, koncertek várják a fiatalokat. Bár a Plázs inkább fesztiválhangulatú (és egyszerűbb italokkal dolgozik), Siófokon is találunk hangulatos bárokat. A Mala Garden**** Superior Wellness Szálloda étterme és bárja például egzotikus, ázsiai stílusú koktélokat is kínál gyertyafényes vízparti környezetben. Balatonlellén és Bogláron a kikötők környékén szintén akadnak bárpultok, ahonnan a naplementét csodálhatjuk egy mohito vagy Aperol Spritz társaságában.

Nem szabad elfeledkezni a buliforgatagról sem: ha valaki igazán hajnalig tartó mulatságot keres, Zamárdiban a Balaton Sound fesztivál (ami sajnálatos módon 2025-ben szünetel) idején vagy augusztusban a Strand Fesztiválon a koktélbárok garmadája üzemel. Ilyenkor ugyan borsosabb áron mérik az italokat, de a hangulat feledhetetlen. Aki pedig egy nyugodtabb, romantikus estére vágyik, annak ott vannak a balatoni borbárok gyertyafényes kerthelyiségei vagy egy csillagles a parton egy üveg hideg pezsgővel.

Éttermek és gasztrokalandok – fine diningtól a csárdákig

A Balaton körül mára szinte teljes a paletta vendéglátás terén: a családias kisvendéglőktől a fine dining éttermekig minden megtalálható. Ráadásul a minőség tekintetében is felzárkózott a régió: a Michelin Guide 2022 óta már a vidéki éttermeket is értékeli, és több balatoni helyet is díjazott. Így fordulhat elő, hogy a Balatonnál nyaralók akár Michelin-ajánlással büszkélkedő éttermekbe is beülhetnek. A legismertebb ilyen a már említett balatonszemesi Kistücsök Food & Room, amely 30 éve a déli part kulináris zászlóshajója, és 2022-ben meg is kapta a Michelin Bib Gourmand minősítést, mint kiváló ár-érték arányú étterem. A Kistücsök konyhája ötvözi a hagyományos magyar ízeket a modern konyhatechnikákkal, sok helyi alapanyagot használva – nem véletlenül zarándokolnak ide a gasztroturisták. Hasonlóan elismert a balatonfüredi Sparhelt Bistro, amely szintén Bib Gourmand díjas; egy kis bisztró a város szívében, ahol kreatív, szezonális menüt kapunk barátságos környezetben. Az északi part új csillaga pedig a Villa Kabala Szigligeten: ez a gyönyörű panorámájú villaétterem nemcsak ajánlást kapott, de 2023-ban Michelin Zöld Csillag (Green Star) díjat is nyert a fenntartható működéséért. A Villa Kabala saját kertjében termeli a zöldségei jó részét, saját boruk is van, és még a tányérok is helyi kézműves termékek – igazi komplex élményt nyújt a Badacsony régió ízeiből.

Természetesen nem csak a Michelin által elismert helyek érnek meg egy látogatást. Rengeteg kiváló étterem van a tó körül, amelyek népszerűek a visszatérő vendégek és a gasztro-magazinok szerint is. A déli parton, Balatonszárszótól Keszthelyig találunk ilyeneket: a balatonszemesi Kistücsök mellett említhetjük a zamárdi Manézs Bisztrót (fine bistro stílus), a balatonlellei Mango Éttermet, a Balatonbogláron évtizedes múltra visszatekintő Gianpiero’s éttermet (ami 2023-ban a hideg tökfőzelék variációjával nyert díjat egy strandétel-versenyen, tehát komoly kreativitás van ott is). A keleti medencében (Siófok környékén) a Mala Garden már említett nemzetközi konyháját vagy a Villa Gréta éttermet lehet kiemelni. Az északi parton Tihanyban a Malackrumpli farm-to-table bisztró, Csopakon a Márga Bisztró, Paloznakon a Homola Borterasz és Sáfránkert étterem kombinációja mind nagyon népszerű. Veszprém mint 2023 Európa Kulturális Fővárosa, ugyancsak felkerült a gasztrotérképre: a belvárosában sorra nyíltak az új helyek, mint a Gasztrohegy koncepció (mely havi tematikus gasztrohétvégéket szervez).

Külön öröm, hogy a tó körül neves séfek jelentek meg: Csapody Balázs ugye régóta ott van a Kistücsök élén, de 2023-ban Csillag Richárd (Budapest után) Balatonfüreden vállalt tanácsadó séfi szerepet, illetve Mede Ádám (Budapest egyik top séfje) is egy tihanyi projekthez adta a nevét. A legfrissebb hír pedig, hogy Rácz Jenő, a TV-ből ismert Michelin-csillagos séf nyitott éttermet a Balatonnál: 2025 májusában indult az Ypsilon by Rácz Jenő Alsóörsön, a luxus Ypsilon Yacht Club épületében. Rácz Jenő étterme azért különleges, mert bár magas minőséget céloz, a séf kifejezett szándéka volt, hogy közérthető és elérhető árú ételeket kínáljon egy lazább, nyaralós hangulatú helyen. Ennek megfelelően az étlap rövid és szezonális, de megtalálhatók rajta a magyar konyha kedvencei újragondolva.

Összességében 

2025 nyarán a Balaton igazi gasztronómiai úti célnak számít. A hagyományos ízek – a lángos, a hekket kínáló halsütödék, a bográcsos halászlé – megférnek a modern street fooddal és a gourmet élményekkel. Kóstoljunk meg minél többet a tó ajándékaiból: együnk fogast roston a panorámás teraszon, igyunk hozzá egy pohár helyi Olaszrizlinget, desszertnek pedig jöhet egy levendulafagyi vagy kézműves sütemény. Ha pedig lemegy a nap, válasszunk egy menő koktélt vagy egy korsó balatonföldvári sört, és élvezzük a balatoni éjszakát. A változatos éttermek, borászatok, sörfőzdék és kávézók gondoskodnak róla, hogy mindenki találjon kedvére valót – akár nagy gurmé, akár csak egy jó hekkre meg egy lángosra vágyik. A Balaton partján 2025-ben is izzik a levegő a finom illatoktól és ízektől – érdemes tehát útra kelni és felfedezni a magyar tenger gasztronómiai kincseit!