Gyümölcsfagylalt
Kép forrása: Pixabay

Mi más lehetne jobb társ egy forró, párás délutánon, mint egy hideg, gyümölcsös fagyi? A meleg napokon még a lelked is felfrissül egy gombóc zamatos, krémes édességtől. Jó hírünk van: a fagyiélmény nemcsak a cukrászdák kiváltsága. Otthon is könnyen készíthetsz egészséges, adalékanyagoktól mentes, teljesen természetes gyümölcsfagyit, amit saját ízlésed szerint alakíthatsz!

Miért jobb a házi fagyi?

A bolti fagyik a hozzáadott cukrok, a mesterséges aromákat, a színezékek és stabilizátorok miatt ugyan rendkívül finomak, de finoman szólva sem tesznek jót az egészségünknek. Egy házilag készített gyümölcsfagyi azonban kizárólag abból áll, amit mi beleteszünk. Legyen az érett gyümölcs, egy kevés méz, görög joghurt vagy éppen kókusztej. Így nemcsak finomabb, de sokkal egészségesebb is.

Hogyan készítsünk házi gyümölcsfagyit?

1. Fagyasztott gyümölcs + turmix = 5 perc alatt fagyi

Ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módszer. Csak annyi a dolgunk, hogy a kedvenc gyümölcseinket – például banánt, epret, mangót vagy áfonyát – feldarabolva előző nap lefagyasztjuk. A fagyott gyümölcsöt aztán egy erősebb turmixgépben krémesre dolgozzuk egy kevés növényi tejjel vagy joghurttal. Ha édesebbre vágyunk, tehetünk bele egy kis mézet vagy datolyát.

2. Banánfagyi: a vegán klasszikus

A banán állaga fagyasztás után tökéletesen krémes lesz, így remek alapja a tejmentes fagyiknak. Csak hámozd meg, karikázd fel, fagyaszd le, majd turmixold össze egy marék fagyasztott bogyós gyümölccsel vagy akár kakaóporral. Máris kész a selymes, egészséges banánfagyi!

3. Joghurtos-gyümölcsös fagyikehely

Ha nem zavar a tejtermék, használj görög joghurtot is. Keverd össze egy kis mézzel vagy juharsziruppal, adj hozzá pürésített gyümölcsöt, majd öntsd jégkrémformákba. Ez egy könnyed, probiotikumokban gazdag finomság, amit a gyerekek is imádnak.

4. Fagyi fagyigép nélkül? Csak természetesen!

Nem kell feltétlenül fagylaltgépet vásárolni. A keverékeket elég egy tálban lefagyasztani, majd időnként (óránként) villával vagy botmixerrel átkeverni, hogy ne kristályosodjon túl. Ezzel a módszerrel is krémes állagot érhetünk el.

Fűszerekkel izgalmasabb!

Ne félj fűszereket, zöldfűszereket használni! Egy csipet vanília, egy kevés reszelt gyömbér, pár levél bazsalikom vagy menta igazi különlegessé teszi a fagylaltot.

Recept

Krémes eper-bazsalikom fagyi joghurttal

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 300 g friss vagy fagyasztott eper
  • 200 g görög joghurt
  • 2 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 4-5 friss bazsalikomlevél
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

  1. Ha friss epret használsz, mosd meg, csumázd ki, és tedd fagyasztóba 1-2 órára.
  2. Tedd az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és dolgozd krémesre.
  3. Azonnal is fogyasztható, de ha keményebb állagra vágysz, tedd egy fagyasztható edénybe, és hűtsd további 1-2 órát.
  4. Díszítsd friss bazsalikommal és egy kis eperrel a tetején.

A legjobb az egészben, hogy a variációknak csak a képzelet szab határt. Kísérletezhetsz barackkal, dinnyével, ribizlivel vagy más, egzotikus gyümölcsökkel is. A házi fagyi így minden alkalommal új élmény lehet, ráadásul a gyerekek is szívesen besegítenek a készítésben. Ha egyszer kipróbálod, garantáltan a nyár kedvenc programjává válik.

Jó felfrissülést és étvágyat kívánunk!