Képviselőfánk
Elkészítés lépései
Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt, a csipet sót és a vaníliás cukrot. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc).
A tűzről levéve hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük.
Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk (esetleg nyomózsák segítségével), a tetejüket vízzel lespricceljük.
A sütőbe, egy kis lábosba tehetünk vizet is, hogy gőzben süljön a fánk, majd 220 fokra előmelegítjük, és a fánkokat a sütőbe tesszük. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 20 percig, mert a tészta összeesik!
Visszavesszük a hőt 150 fokra, és még kb. 10 -15 perc alatt ropogósra sütjük.
A először vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével. A lisztet kevés tejjel és tojássárgájával simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagy lábasban, a kikevert tojássárgás masszát belecsurgatjuk, majd sűrűre felfőzzük.
Ezután apránként szép lazán hozzákeverjük a tojáshabot.
A tejszínt keményre verjük.
A fánkokat félbevágjuk, és megtöltjük a vaníliás krémmel, majd rá a tejszínhab, és végül a fánk kalapja. Porcukorral enyhén meghintve tálaljuk. De nálunk olvasztott csoki képül rá.
Készíts róla egy képet és töltsd fel!