Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Sült fetás tészta

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Sült fetás tészta

Sült fetás tészta

Feltöltötte: Kisfazék | 2025.01.29.
könnyű
45 perc
4 főre
főétel
  • Sült fetás tészta
  • Sült fetás tészta
2
Előkészület: 5 perc
Főzés: 10 perc
Sütés: 30 perc [200C°]

Ismerd meg a közösségi média egyik sztárját, a baked feta tésztát! Ez a villámgyors, mégis lenyűgözően ízletes fogás tökéletes választás lehet, ha kevés időd van főzni, de valami különlegesre vágysz. A sült feta sajt és az édeskés paradicsom harmonikus íze mindenkit levesz a lábáról, a friss bazsalikom és a reszelt parmezán pedig csak tovább fokozza az élményt. Kóstold meg, és garantáltan az egyik kedvenc recepted lesz!

Elkészítés lépései

  1. Előmelegítés és előkészítés

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses módban elég lehet 190°C is). Keress egy közepes méretű tepsit vagy tűzálló edényt, amiben elfér a feta sajt és a paradicsomok, illetve nem baj, ha marad egy kis mozgástér a keveréshez is.

  2. Paradicsom és feta sajt elrendezése

    Öntsd az edénybe a paradicsomokat, majd locsold meg 2-3 evőkanál olívaolajjal. Szórd rá az oregánót, bazsalikomot, sót, és végül mehet rá egy kis frissen őrölt bors is. Keverd össze a paradicsomokat a fűszerekkel, hogy mindenhol érje őket az olaj és a fűszerkeverék. Ezután helyezd a paradicsomok közé a feta sajttömböt. A feta tetejére is önts 1-2 evőkanál olívaolajat, és szórd meg egy kevés sóval, fűszerekkel. Tedd az egészet a forró sütőbe, és süsd körülbelül 25-30 percig, amíg a paradicsomok elkezdenek megrepedezni, kissé lepirulni, a feta pedig megolvad és pirulni kezd a tetején.

  3. Fokhagyma hozzáadása

    Nagyjából a sütési idő felénél (kb. 15 perc elteltével) vedd ki óvatosan az edényt a sütőből, és szórd közé a megpucolt, aprított vagy reszelt fokhagymát. Ne tedd bele a fokhagymát rögtön a sütés elején, mert akkor megéghet és keserűvé válhat. A fokhagyma rövid ideig tartó sütése bőven elég ahhoz, hogy kellemesen átjárja az egész ételt. Ezután told vissza az edényt a sütőbe, és folytasd a sütést a megmaradt 10-15 percben.

  4. Tészta kifőzése

    Miközben a paradicsom és a feta sül, forralj fel egy nagy fazék sós vizet, és főzd ki benne a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint. A legtöbb tésztánál 8-10 perc elegendő a „harapható” (al dente) állaghoz. Amint elkészült, szűrd le, de a főzővízből érdemes félretenni egy kevés mennyiséget (például 1 decilitert), hátha szükség lesz rá a későbbiekben, ha túl sűrűnek találnád a mártást.

  5. Mártás kialakítása

    Vedd ki a forró tepsit a sütőből, és egy villával vagy spatulával óvatosan törd össze a megolvadt fetát és a sült paradicsomokat. Ekkor a paradicsomokból kifolyik az édes-savanykás lé, ami remekül elkeveredik a krémes feta sajttal. Ha úgy érzed, hogy a kapott szósz túl sűrű, akkor önts hozzá a félretett tésztafőző vízből egy keveset. Ez igazán selymessé és szaftossá teszi majd a mártást.

  6. Összeforgatás és tálalás

    Borítsd rá a kifőtt tésztát a már elkészült, forró, feta-paradicsomos keverékre, majd egy nagy kanállal (vagy két fakanállal) óvatosan, de alaposan keverd össze az egészet. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis sót, borsot vagy más fűszert. Ha szereted a csípőset, szórhatsz bele chili- vagy csípős paprikapehelyt is. Végül tálald forrón, és ízlés szerint díszítsd friss bazsalikomlevéllel, reszelt parmezán sajttal vagy akár pirított magvakkal.

Elkészítési tippek és trükkök

Extra tippek és variációk 

Zöldséges felturbózás: Amikor félig megsült a paradicsom és a feta, dobj rá egy marék spenótlevelet, vagy tegyél hozzá cukkínit, padlizsánt. Arra azonban figyelj, hogy a lédúsabb zöldségek több nedvességet engedhetnek ki, így érdemes egy kicsit emelni a sütési hőmérsékleten, vagy hosszabb ideig bent hagyni a tepsit. 

Különleges fűszerezés: A klasszikus mediterrán fűszerek (bazsalikom, oregánó, kakukkfű) helyett próbálkozhatsz provence-i fűszerkeverékkel, vagy akár valamilyen közel-keleti ízesítéssel (például za’atar fűszerkeverék). 

Húsos változat: Ha nem szeretnél teljesen húsmentes ételt, akkor piríthatsz hozzá csirkemellkockákat, szalonnát vagy akár rákot. A húst külön érdemes elkészíteni (például serpenyőben gyorsan megpirítani), majd a végén beleforgatni a mártásba és a tésztába. 

Tészta variáció: Akár gluténmentes tésztával is bátran kipróbálhatod, így azok is fogyaszthatják, akik ételérzékenységgel küzdenek. Ugyanígy durum helyett teljes kiőrlésű verzió is jól passzol, ha egészségtudatosabb megoldásra vágysz. 

Feta alternatívák: A recept alapja a feta, de meglepően finom végeredményt kapsz, ha mondjuk ricottával készíted. A lényeg a selymes, kissé savas íz, ami jól passzol a sült paradicsom édeskés jellegéhez. 

vegetáriánus recept
ebéd
olasz recept
tészta recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

4 főre

Elkészítéshez

500 g tészta
penne, farfalle vagy casarecce
250 g feta sajt
egy egész tömb
40 dkg koktélparadicsom
3 gerezd fokhagyma
5 ek olívaolaj
1 tk oregánó
1 tk bazsalikom
1 tk só
ízlés szerint bors
ízlés szerint chilipehely
opcionális
1 levél bazsalikom
opcionális
parmezán sajt
opcionális, tálaláshoz
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

Még nem érkezett értékelés.

Kisfazék konyhája

Kisfazék

Kisfazék
3 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Citromos sütemény
Citromos sütemény
könnyű
45 perc
Hagyományos baracklekváros fánk porcukorral
Hagyományos baracklekváros fánk…
közepes
25 perc
Burgundi marharagu
Burgundi marharagu
közepes
250 perc
Tonhalfasírt salátával
Tonhalfasírt salátával
könnyű
25 perc
  • Még több recept

Még több főétel

Húsos tészta
Húsos tészta
könnyű
60 perc
Krumplis tészta
Krumplis tészta
könnyű
40 perc
Egyszerű krumplis tészta
Egyszerű krumplis tészta
könnyű
60 perc
Tonhalas tészta
Tonhalas tészta
könnyű
45 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.