ehető növények
Kép forrása: Flickr.com

Végre itt a tavasz, ha nehezen is, de a kertek kezdenek újraéledni. Sarjad a fű, kipattannak a rügyek, megjelentek azok a növények is, amiket legtöbben csak „gyomnak” titulálnak. Pedig sok olyan faj is akad köztük, amely nemcsak hasznos, de kifejezetten finom is. Sőt, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. Cikkünkben három ilyen növényt mutatunk be: a porcsint, a pitypangot és a tyúkhúrt.

Porcsin: a mediterrán salátacsoda

A kövér porcsin alacsony, húsos levelű növény, amit a legtöbb kertész igyekszik eltávolítani a veteményesből, pedig egy igazi szuperélelmiszert pusztít el ilyenkor. A porcsin ugyanis az egyik leggazdagabb növényi omega-3 zsírsavforrás, de C-, A-, E-vitaminokban is bővelkedik.

A levelei enyhén savanykásak, frissítők – tökéletesek nyers salátákhoz, de készíthetünk belőle főzeléket, dobhatjuk omlett mellég és savanyúságnak is kiváló. A mediterrán konyhákban régóta kedvelt alapanyag, Görögországban és Törökországban joghurttal tálalják előételként.

Pitypang: több mint gyerekjáték

A gyermekláncfüvet mindenki ismeri: sárga virágos növény, amit gyerekkorunkban előszeretettel fújtunk szét a kertben – felnőttként viszont már inkább bosszankodunk miatta a pázsiton. Pedig nem kellene! A pitypang minden része ehető: a levelei remekül viselkednek salátában vagy főzelékben, a virágaiból szirupot készíthetünk.

A fiatal levelek kissé kesernyések, de éppen ez az íz teszi őket különlegessé – éppen ezét jól illenek savanykás vagy sós hozzávalókhoz, mint például a citromlé, olívaolaj, vagy egy kis reszelt parmezán. A pitypang támogatja az emésztést, serkenti a májműködést, és erős vizelethajtó hatása is ismert.

Tyúkhúr: a saláta titkos hőse

A tyúkhúr finom, lágy leveleivel és apró fehér virágaival általában a fűből kandikál ki, de kinőhet szemtelenül egy térkőrepedésből vagy éppen egy lépcső szélén is. Mivel pimasz, az emberek általában utálják, ezért aztán észre sem vesszük, milyen gazdag tápanyagforrás. Tele van C-vitaminnal, vasat, kalciumot, cinket és magnéziumot is tartalmaz, miközben rendkívül kellemes, semleges íze van. A tyúkhúr izgalmas alapanyag salátákhoz, turmixokhoz, szendvicskrémekhez, de akár spenóthoz hasonló főzelék is készíthető belőle. Frissen a legjobb fogyasztani, mert így marad meg benne a legtöbb tápanyag.

Tyúkhúr pesztó recept

Hozzávalók:

  • 2 nagy marék friss tyúkhúr (alaposan megmosva)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirított napraforgómag vagy dió
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • kb. 0,5 dl extra szűz olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • pár csepp citromlé

Elkészítés:

Tedd a tyúkhúrt, a fokhagymát, a magokat és a parmezánt egy aprítógépbe. Indítsd el a gépet, majd lassan adagold hozzá az olívaolajat, amíg krémes állagú lesz. Ízesítsd sóval, borssal, végül facsarj bele néhány csepp citromlevet, hogy még frissebb legyen.

Zárható üvegben, hűtőben egy hétig is eláll – ha el nem fogy már az első napon. Ez a pesztó igazi tavaszi különlegesség, ami friss ízeivel bármelyik tésztát, pirítóst vagy salátát feldobja.

Jó étvágyat kívánunk!