Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Kalács

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Kalács

Kalács

Feltöltötte: Ágó | 2025.04.17.
közepes
120 perc
12 főre
főétel
  • Kalács
  • Kalács
2
Előkészület: 90 perc
Főzés: 0 perc
Sütés: 30 perc [200C°]

Ez a kalács puha, könnyű és nagyon finom, tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár ünnepi alkalmakra is. Kövesd lépésről lépésre a receptet, és garantáltan büszke leszel a végeredményre!

Elkészítés lépései

  1. Egy kisebb edényben langyosíts fel kb. 2,5 dl tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Keverd össze, majd hagyd állni, amíg szépen felfut (habos lesz).

  2. Közben keverd össze a maradék tejet az olvasztott vajjal.

  3. Egy nagyobb tálban verd fel a két tojássárgáját a maradék cukorral, majd adj hozzá egy evőkanál sót.

  4. A lisztet szitáld bele egy nagy dagasztótálba. Add hozzá a tojásos-cukros keveréket, az élesztős tejet, és a tejjel elkevert olvasztott vajat is.

  5. Kezdd el dagasztani a tésztát géppel vagy kézzel, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz, amely már elválik az edény falától.

  6. Letakarva, meleg helyen keleszd kb. 45-60 percig, amíg a duplájára nő.

  7. A megkelt tésztát dagaszd át újra 5-10 percig, amíg hólyagos lesz, majd keleszd ismét kb. fél órán át.

  8. Ezután oszd két egyforma részre a tésztát (2 kalács lesz belőle).

  9. Egy-egy adag tésztát oszd 7 részre úgy, hogy legyen 1 kisebb darab, és 6 egyenlő méretű. A 6 egyforma részből sodorj kb. 60 cm hosszú rudakat, majd hármasával fond meg őket (így lesz 2 fonott rész).

  10. A két fonatot tekerd össze egymással, végül a kisebb darab sodrott tésztával körben is tekerd körbe.

  11. Kend meg a kalácsok tetejét a maradék tojásfehérjével.

  12. Süsd előmelegített, 200 fokos sütőben aranybarnára (kb. 25-35 perc alatt).

Elkészítési tippek és trükkök

1, Fontos, hogy az élesztőt langyos tejben futtasd fel, ne legyen túl meleg, mert akkor nem kel meg a tészta.

2, A tésztát addig dagaszd, amíg sima és rugalmas állagú lesz, így lesz finom levegős a kalács.

3, Ha a teteje túl hamar barnul, takard le sütőpapírral vagy alufóliával.

4, Szeletelés előtt hagyd kicsit hűlni, így szépen szeletelhető marad.

ebéd
reggeli
tízórai
uzsonna
vacsora
magyar recept
kelt tészta recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

12 főre

A kalácstésztához

1 l tej
1.5 kg finomliszt
2 db tojássárgája
3 marék cukor
10 dkg vaj
5 dkg élesztő
friss
1 ek só
tojásfehérje
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

Még nem érkezett értékelés.

Ágó konyhája

Ágó

Ágó
1 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim

Még több főétel

Pihe-puha fonottkalács
Pihe-puha fonottkalács
nehéz
75 perc
Mazsolás kelkáposzta csirkemellcsíkokkal
Mazsolás kelkáposzta csirkemellcsíkokkal
könnyű
85 perc
Bácskai rizses hús
Bácskai rizses hús
könnyű
70 perc
Illatos-omlós csirke tojásos rizzsel, csípős káposztasalátával
Illatos-omlós csirke tojásos rizzsel,…
közepes
55 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.