
Az idei május úgy búcsúzott, mint a makacs ősz: eső, szél, napokig tartó 15-16 fokos maximumok, reggeli elindulások kabátban. Aztán jött június, és szinte egyik napról a másikra 30 fok fölé ugrott a hőmérséklet. Testünk ilyenkor még nem szokott hozzá a nyári terheléshez, főleg nem munka közben, amikor a légkondi alatt és a laptop fénye alatt próbáljuk túlélni a délutánt. A nehéz ételek ilyenkor szó szerint „ülnek” a gyomrunkon, fáradttá, tompává tesznek. De akkor mit ebédeljünk?
A kérdés tehát adott: mit együnk ebédre egy forró nyári munkanapon, ami nem terhel le, de nem is hagy éhesen? Olyan ételt érdemes választani ilyenkor, ami könnyű, mégis tápláló, frissítő, de laktató. Fontos szempont az is, hogy gyorsan elkészíthető legyen, akár előző este. Legjobb, ha ilyenkor nincs szükséged melegítésre, hiszen nem minden munkahelyen van lehetőség meleg ételhez jutni, de a meleg fogás sem jön túl jól ebben a kánikulában.
A nyár a saláták ideje, de nem a klasszikus, önmagában szinte csak zöldségeket tartalmazó fajtáé, ami tízóraira még jó lehet, de ebédre kevésnek bizonyul. Ilyenkor a legjobb választás egy olyan tápanyagban gazdag, „teljes értékű” saláta, amelyben van valamilyen fehérjeforrás, például csicseriborsó, lencse, tojás, sajt vagy csirke, valamint egy lassan felszívódó szénhidrát, mint a kuszkusz, a bulgur vagy a quinoa. Ezek együtt biztosítják, hogy a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat, ugyanakkor nem terhelik meg az emésztőrendszert.
Ez saláta hidegen is finom, könnyen dobozolható, magaddal viheted a munkahelyedre, és nem utolsó sorban jól variálható az alapján, mi van épp otthon. Egy kevés maradék zöldség, némi feta vagy mozzarella, egy konzerv hüvelyes, friss fűszernövények – és máris kész egy gyors, de kiadós ebéd. Ha este készítjük el, másnapra még jobban összeérnek az ízek, mi pedig megkíméljük magunkat a reggeli kapkodástól.
Mire gondolunk pontosan? Mutatunk egy egyszerű, mediterrán ihletésű receptet, amelyet néhány perc alatt összeállíthatsz, és garantáltan feldobja a nyári napodat, nem pedig elnehezíti.
Bulgursaláta fetával és csicseriborsóval
Hozzávalók (2-3 adag):
- 1 bögre bulgur
- 1 konzerv csicseriborsó (lecsepegtetve)
- 1 kisebb kígyóuborka
- 10-12 szem koktélparadicsom
- 1/2 lilahagyma
- 10 dkg feta sajt
- 1 marék friss petrezselyem vagy menta
- 1 citrom leve
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A bulgurt öntsd le kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel, majd fedd le és hagyd állni körülbelül 15 percig, amíg megpuhul. Közben a zöldségeket aprítsd fel: az uborkát és a paradicsomot kockázd, a lilahagymát vékony szeletekre vágd. A megpuhult bulgurt keverd össze a lecsepegtetett csicseriborsóval, a feldarabolt zöldségekkel, morzsolt fetával és az apróra vágott zöldfűszerekkel. Locsold meg a citromlével és olívaolajjal, ízlés szerint sózd, borsozd. Hagyd legalább fél órát állni a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek – de akár előző este is elkészítheted, mert másnapra még finomabb lesz.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!