
A hőség miatt korábban jött a padlizsánszezon
A padlizsán, más néven tojásgyümölcs a nyár második felében szokott teremni, de a hetek óta tartó nagy melegnek köszönhetően szabadföldben is elkezdett beérni ez a finom zöldség. A mediterrán és közel-keleti konyha hatására egyre népszerűbb. Rengeteg étel alapja lehet, a salátáktól kezdve a szaftos főételekig. Kiválóan illeszkedik vegetáriánus és vegán étrendekbe is.
A padlizsán magyar konyhában való népszerűsége az utóbbi években felgyorsult, különösen a mediterrán és közel-keleti konyhák hatására. Erdélyi múltja is van, ott sok évtizedes hagyománya van a padlizsános ételeknek. Régebben inkább a déli tájakon termesztették, ma már országszerte elérhető, és számos étel alapját képezi. A padlizsán húsos belső része krémessé válik főzéskor, sütéskor pedig karakteres, füstös íze alakul ki.
A padlizsán
A padlizsán alacsony kalóriatartalmú, magas víztartalmú zöldség, ami ideális választás diétázók számára. Gazdag rostokban, amelyek javítják az emésztést és a bélflóra egészségét. Antioxidánsai, mint a flavonoidok és polifenolok, segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, lassítva az öregedési folyamatokat. A padlizsánban található C- és B6-vitamin erősíti az immunrendszert, míg a benne lévő vegyületek, mint a klorogénsav, a máj működésére is jótékony hatással vannak. Egyes kutatások szerint csökkentheti a koleszterinszintet is.
Népszerű padlizsános ételek
A padlizsános lecsó a hagyományos magyar konyha egyik kedvelt étele, a padlizsán a paprika és paradicsom mellett adja a szaftos alapot. A padlizsánkrém friss kenyérrel vagy pitával tökéletes előétel lehet. A muszaka, a közel-keleti és balkáni konyhák klasszikusa, szintén padlizsánnal készül, húsos vagy húsmentes verzióban.
A tökéletes muszaka receptje
A muszaka egy kiadós, rakott étel. A padlizsán rétegei húsos pörkölttel és besamel mártással alkotnak remek csapatot. Egy különleges étel, amely tökéletes egy családi ebédhez vagy vacsorához, és a vendégek is imádni fogják.
Hozzávalók (4-6 főre):
- 2 nagyobb padlizsán
- 500 g darált hús (marha vagy sertés)
- 1 közepes hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál só
- Frissen őrölt bors
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál csombor
- 1 teáskanál cukor
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- 1 tojás
- 100 g reszelt sajt (opcionális)
Elkészítés:
- Padlizsán előkészítése: A padlizsánokat meghámozzuk, karikákra vágjuk, sózzuk, és 15-20 percig pihentetjük. Majd leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.
- Húsos ragu elkészítése: A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig sütjük. Jöhetnek a paradicsomok, paradicsompüré, fűszerek. 20-25 percig főzzük.
- Besamel mártás: A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és egy percig pirítjuk. Lassan hozzáöntjük a tejet, folyamatosan keverjük, hogy csomós ne legyen. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Amikor besűrűsödött, belekeverjük a felvert tojást.
- Összeállítás: A tepsit kikenjük, és rétegezzük a padlizsán, húsos ragu és padlizsán sorrendben. Az egészet leöntjük a besamel mártással, és 180°C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
- Tálalás: Friss kenyérrel vagy salátával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!