Padlizsános zakuszka
A zakuszka igazi kincse az erdélyi konyhának – egy gazdag, füstös ízvilágú, zöldségekből készült krém, amit leggyakrabban kenyérre kenve fogyasztanak. A padlizsános változat különösen krémes és telt ízű, köszönhetően a sült padlizsán, a zamatos kápia paprika és az édes hagyma tökéletes harmóniájának. Ez a házi zakuszka nemcsak reggelire vagy vacsorára ideális, hanem vendégvárónak vagy piknikre csomagolva is kiváló. A nyár íze egy kis üvegbe zárva – érdemes kipróbálni!
Elkészítés lépései
Padlizsán és paprika sütése:
A padlizsánokat egészben helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 1 órán keresztül, amíg a héjuk megráncosodik és kissé megfeketedik. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy kanállal kaparjuk ki a belsejét.
A paprikákat szintén egészben süssük a sütőben addig, amíg a héjuk feketedni nem kezd. Vegyük ki, takarjuk le egy tálban 10 percre, hogy a gőz megpuhítsa a héjat – így könnyedén le tudjuk húzni. Ezután távolítsuk el a csumáját is.
Zöldségek előkészítése:
A sült padlizsán és a meghámozott paprika húsát tegyük egy tálba, majd botmixerrel vagy késes robotgépben pürésítsük simára.
Hagyma dinsztelése:
A finomra vágott hagymát kevés olajon (kb. 100 ml) dinszteljük meg alacsony lángon legalább 10 percig, amíg aranyszínű és üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is, és pirítsuk még fél percig.
Főzés:
Öntsük hozzá a padlizsán-paprika keveréket, majd keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a maradék olajat és az egész liter paradicsomlevet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Sűrítés:
Az egészet alacsony lángon, gyakori keverés mellett főzzük, amíg a zakuszka besűrűsödik – ez akár 1 órát is igénybe vehet. Akkor jó, ha a keverék krémes állagú és már nem vizes.
Tippek az elkészítéshez:
1, A padlizsánt és paprikát grillen is süthetjük, így még füstösebb ízt kapunk.
2, Ha kevésbé szeretjük a fokhagymát, nyugodtan csökkenthetjük a mennyiségét 4 gerezdre.
3, A paradicsomlé legyen minél sűrűbb, akár házi készítésű – ez jelentősen javítja az ízélményt.
4, Ha tartósítani szeretnénk, töltsük forrón steril üvegekbe, zárjuk le, majd állítsuk fejre 10 percre, és utána tegyük száraz dunsztba.
Tálalási, tárolási javaslat:
1, Frissen pirított kenyérrel, ciabattával vagy rozsos bagettel tálaljuk.
2, Tehetünk rá friss petrezselymet, paradicsom szeleteket, babcsírát vagy néhány csepp olívaolajat.
3, Hidegen és melegen is kiváló, vendégvárónak is tökéletes.
4, Hűtőben tárolva 4-5 napig eláll, de ha steril üvegbe töltjük és vízfürdőben dunsztoljuk, akár hónapokig is élvezhetjük.
Készíts róla egy képet és töltsd fel!