Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Padlizsános zakuszka

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Padlizsános zakuszka

Padlizsános zakuszka

Feltöltötte: Kisfazék | 2025.05.10.
könnyű
180 perc
4 főre
előétel (hideg)
  • Padlizsános zakuszka
1
Előkészület: 30 perc
Főzés: 150 perc
Sütés: 0 perc

A zakuszka igazi kincse az erdélyi konyhának – egy gazdag, füstös ízvilágú, zöldségekből készült krém, amit leggyakrabban kenyérre kenve fogyasztanak. A padlizsános változat különösen krémes és telt ízű, köszönhetően a sült padlizsán, a zamatos kápia paprika és az édes hagyma tökéletes harmóniájának. Ez a házi zakuszka nemcsak reggelire vagy vacsorára ideális, hanem vendégvárónak vagy piknikre csomagolva is kiváló. A nyár íze egy kis üvegbe zárva – érdemes kipróbálni!

Elkészítés lépései

  1. Padlizsán és paprika sütése:

    A padlizsánokat egészben helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 1 órán keresztül, amíg a héjuk megráncosodik és kissé megfeketedik. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy kanállal kaparjuk ki a belsejét.

    A paprikákat szintén egészben süssük a sütőben addig, amíg a héjuk feketedni nem kezd. Vegyük ki, takarjuk le egy tálban 10 percre, hogy a gőz megpuhítsa a héjat – így könnyedén le tudjuk húzni. Ezután távolítsuk el a csumáját is.

  2. Zöldségek előkészítése:

    A sült padlizsán és a meghámozott paprika húsát tegyük egy tálba, majd botmixerrel vagy késes robotgépben pürésítsük simára.

  3. Hagyma dinsztelése:

    A finomra vágott hagymát kevés olajon (kb. 100 ml) dinszteljük meg alacsony lángon legalább 10 percig, amíg aranyszínű és üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is, és pirítsuk még fél percig.

  4. Főzés:

    Öntsük hozzá a padlizsán-paprika keveréket, majd keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a maradék olajat és az egész liter paradicsomlevet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

  5. Sűrítés:

    Az egészet alacsony lángon, gyakori keverés mellett főzzük, amíg a zakuszka besűrűsödik – ez akár 1 órát is igénybe vehet. Akkor jó, ha a keverék krémes állagú és már nem vizes.

Elkészítési tippek és trükkök

Tippek az elkészítéshez:

1, A padlizsánt és paprikát grillen is süthetjük, így még füstösebb ízt kapunk.
2, Ha kevésbé szeretjük a fokhagymát, nyugodtan csökkenthetjük a mennyiségét 4 gerezdre.
3, A paradicsomlé legyen minél sűrűbb, akár házi készítésű – ez jelentősen javítja az ízélményt.
4, Ha tartósítani szeretnénk, töltsük forrón steril üvegekbe, zárjuk le, majd állítsuk fejre 10 percre, és utána tegyük száraz dunsztba.

Tálalási, tárolási javaslat:

1, Frissen pirított kenyérrel, ciabattával vagy rozsos bagettel tálaljuk.
2, Tehetünk rá friss petrezselymet, paradicsom szeleteket, babcsírát vagy néhány csepp olívaolajat.
3, Hidegen és melegen is kiváló, vendégvárónak is tökéletes.
4, Hűtőben tárolva 4-5 napig eláll, de ha steril üvegbe töltjük és vízfürdőben dunsztoljuk, akár hónapokig is élvezhetjük.

vegán recept
vegetáriánus recept
ebéd
reggeli
tízórai
uzsonna
vacsora
erdélyi recept
szósz recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

4 főre

Padlizsános zakuszka hozzávalói

1 kg padlizsán
75 dkg kápia paprika
50 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
200 ml napraforgó olaj
500 ml paradicsomlé
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

Még nem érkezett értékelés.

Kisfazék konyhája

Kisfazék

Kisfazék
3 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Klasszikus amerikai BBQ oldalas
Klasszikus amerikai BBQ oldalas
közepes
330 perc
Legfinomabb csülkös pincepörkölt
Legfinomabb csülkös pincepörkölt
könnyű
180 perc
Cajun csirkés rigatoni
Cajun csirkés rigatoni
könnyű
40 perc
Hagyományos tojásleves
Hagyományos tojásleves
közepes
25 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.