Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Hagyományos baracklekváros fánk porcukorral

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Hagyományos baracklekváros fánk porcukorral

Hagyományos baracklekváros fánk porcukorral

Feltöltötte: Kisfazék | 2025.05.13.
közepes
25 perc
4 főre
desszert
  • Hagyományos baracklekváros fánk porcukorral
1
Előkészület: 10 perc
Főzés: 0 perc
Sütés: 15 perc [180C°]

A hagyományos, pihe-puha édes fánk elkészítése nem bonyolult, de igényel egy kis türelmet, hogy a végeredmény igazán légiesen könnyű legyen. Az alábbi recept alapján körülbelül 25-30 darab közepes méretű fánk készíthető, attól függően, mekkora szaggatót használunk.

Elkészítés lépései

  1. Első lépésként az élesztőt felfuttatjuk: a langyos tejhez adjunk egy evőkanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni 8-10 percig, míg szépen felfut, és habos lesz a teteje.

  2. Közben egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sóval, a maradék három evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral. Ehhez öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a szobahőmérsékletű margarint is. Az alapanyagokat alaposan dolgozzuk össze, majd dagasszuk addig, amíg egy sima, hólyagos tésztát kapunk. A jól kidolgozott tésztát letakarva, meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül kelesszük, amíg duplájára nő.

  3. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen ujjnyi, azaz kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy lisztbe mártott közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ha szeretnénk, a kiszaggatott tésztakorongok közepét a hüvelykujjunkkal óvatosan nyomjuk be, ügyelve rá, hogy ne szakítsuk át a tésztát. A közepébe nyomott mélyedésnek csak annyi a célja, hogy a fánk szebben süljön és a lekvár könnyebben megülhessen benne. Ne szúrjuk át, hogy ne engedjen ki a levegő.

  4. Közben egy magasabb falú serpenyőben vagy lábosban felforrósítjuk az olajat. Amíg az olaj melegszik, a tésztakorongok még tovább kelnek, ettől lesznek extra puhák.

  5. Ha az olaj elég forró (kb. 170-180 °C), a fánkokat közepes lángon süssük. Figyeljünk rá, hogy mindkét oldalukat többször megforgatva, egyenletes, szép karamellbarna színűre süssük. Legyünk óvatosak, mert a fánk gyorsan sül, könnyen megéghet.

  6. A kész fánkokat szedjük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Végül hintsük meg porcukorral, és kínáljuk ízlés szerinti lekvárral — legyen az barack, málna vagy szilva —, hogy a hagyományos fánkélmény igazán teljes legyen.

Elkészítési tippek és trükkök

1, A tészta legyen lágy, de ne ragacsos: A fánktészta akkor tökéletes, ha rugalmas, könnyen kezelhető, de lágy marad. Ha szükséges, a dagasztás vége felé adjunk hozzá kevés lisztet vagy tejet, hogy elérjük a megfelelő állagot.

2, Meleg hely, huzat nélkül: A kelesztést lehetőleg huzatmentes, meleg helyen végezzük. A tészta akkor kel igazán jól, ha kb. 25-30 °C hőmérsékleten pihen.

3, Türelem a kelesztésnél: A fánk sikerének egyik titka, hogy a tésztát ne sajnáljuk megkeleszteni. Ha nincs elég ideje duplájára nőni, lapos és nehéz lesz.

4, Sütés közbeni forgatás: A fánkot érdemes már az olajba téve megfordítani egyszer, majd amikor elkezd barnulni, ismét megfordítani. Így lesz egyenletesen magas, és nem lesz "nyakékes", azaz az oldala sem marad világos.

5, A megfelelő olajhőmérséklet kulcsfontosságú: Ha túl forró az olaj, a fánk külseje hamar megég, belül pedig nyers marad. Ha hideg az olaj, megszívja magát zsiradékkal. Az ideális hőmérséklet 170-180 °C. Ha nincs hőmérőd, egy darabka tésztával ellenőrizheted: ha szépen feljön és körülötte az olaj finoman gyöngyözni kezd, megfelelő a hő.

6, Frissen a legfinomabb: A fánkot a sütést követő néhány órában a legjobb fogyasztani, amikor még puha, könnyű, és az olaj sem üli meg. Ha másnapra marad, érdemes lefedve tárolni, de egy kis mikrózás sem árt neki.

lakto-vegetáriánus recept
ovo-vegetáriánus recept
vegetáriánus recept
ebéd
reggeli
uzsonna
magyar recept
fánk recept
farsangi recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

4 főre

Fánk hozzávalói

500 g finomliszt
átszitált liszt
1 kk só
25 g élesztő
friss élesztő
300 ml tej
langyos tej
4 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
70 g margarin
napraforgó olaj
a sütéshez
sárgabaracklekvár
a tálaláshoz
porcukor
a tálaláshoz
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

Még nem érkezett értékelés.

Kisfazék konyhája

Kisfazék

Kisfazék
3 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Burgundi marharagu
Burgundi marharagu
közepes
250 perc
Ukrán kapros újburgonya
Ukrán kapros újburgonya
könnyű
20 perc
Klasszikus amerikai BBQ oldalas
Klasszikus amerikai BBQ oldalas
közepes
330 perc
Mascarponés-epres piskótatekercs
Mascarponés-epres piskótatekercs
könnyű
35 perc
  • Még több recept

Még több desszert

Gyors epres-túrós nyalánkság (laktózmentes)
Gyors epres-túrós nyalánkság (…
könnyű
25 perc
Mogyoró krémes torta
Mogyoró krémes torta
közepes
70 perc
Gyors kefíres kakaós kevert
Gyors kefíres kakaós kevert
könnyű
40 perc
Villámgyors málnás-túrós kocka
Villámgyors málnás-túrós kocka
könnyű
35 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.