Rizskoch baracklekvárral ahogy a nagyim csinálja
A rizskoch (vagy más néven rizsfelfújt) az egyik legfinomabb gyerekkori desszert, amit szinte mindenki ismer az iskolai menzáról, vagy épp a nagymama konyhájából. Ez a könnyed, édes sütemény egyszerre krémes és légiesen laza, a tetején pirult réteggel, amit baracklekvár és porcukor koronáz meg. Egy falat belőle igazi időutazás: visszarepít az otthon melegébe és a gondtalan délutánok hangulatába.
Elkészítés lépései
Egy nagyobb lábasba öntjük a rizst, a tejet, a vizet és a vaníliás cukrot. Közepes lángon, gyakori keverés mellett tejberizst főzünk belőle. Akkor jó, ha a rizs puha, a massza pedig sűrű, de nem száraz. Ezután félretesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni – ez fontos lépés, hogy a tojások ne kapjanak hőt azonnal.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük (kézi habverővel vagy robotgéppel is lehet), majd belereszeljük a citrom héját.
A kihűlt tejberizst hozzákeverjük a cukros tojássárgához. Végül óvatos mozdulatokkal, spatulával beleforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot, hogy a massza könnyű és levegős maradjon.
Egy kb. 25×25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és beleöntjük az elkészült masszát. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha a teteje már enyhén pirult, de a belseje még lágy és szaftos.
A megsült rizskochot langyosan vagy kihűlve, kockákra vágva kínáljuk. A tetejét porcukorral szórjuk meg, illetve bőven adagolunk hozzá házi baracklekvárt.
A tejberizs főzésekor gyakran keverjük, mert hajlamos odaégni, különösen az alján.
Hozzávalók
Elkészítéshez
reszelt
tálaláshoz
tálaláshoz
Készíts róla egy képet és töltsd fel!