Mennyei, krémes rizskoch
A rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt, az egyik legkedveltebb hagyományos magyar desszert, amelynek eredete bár a történelem homályába vész, mégis generációk óta hódít egyszerűségével és nagyszerű ízével. Ez a mennyei desszert nemcsak könnyen elkészíthető, hanem igazán krémes és lágy, tökéletes befejezése bármely étkezésnek.
A tejben puhára főzött, édesített rizstől válik igazán ínycsiklandóvá, amit egy kevés margarin tesz különösen krémessé. A tojás pedig olyan könnyedséget kölcsönöz neki, amitől szinte elolvad a szánkban. A végső tö…Tovább
A rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt, az egyik legkedveltebb hagyományos magyar desszert, amelynek eredete bár a történelem homályába vész, mégis generációk óta hódít egyszerűségével és nagyszerű ízével. Ez a mennyei desszert nemcsak könnyen elkészíthető, hanem igazán krémes és lágy, tökéletes befejezése bármely étkezésnek.
A tejben puhára főzött, édesített rizstől válik igazán ínycsiklandóvá, amit egy kevés margarin tesz különösen krémessé. A tojás pedig olyan könnyedséget kölcsönöz neki, amitől szinte elolvad a szánkban. A végső tökéletességet egy jó adag házi baracklekvár és finom porcukor koronázza meg, hiszen ezek nélkül elképzelhetetlen az igazi rizskoch.
Elkészítés lépései
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy közepes méretű, szögletes tepsit kenjünk ki vajjal, szórjuk meg egy kevés liszttel vagy béleljük ki sütőpapírral, majd az alját hintsük meg egy vékony réteg búzadarával. Ettől a rizskoch könnyen kiemelhető lesz, és nem ragad le.
A rizst tegyük egy közepes lábasba, öntsük rá a tejet, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, majd keverjük jól össze.
Alacsony lángon, fedő alatt főzzük puhára a rizst. Közben többször is keverjük át, nehogy odaégjen. A rizs típusától függően nagyjából 10-13 perc alatt elkészül, amikorra teljesen felszívja a tejet és puhává válik.
Amikor elkészült, még forrón keverjük hozzá a margarint, hogy szép krémes állagú legyen.
Egy külön tálban enyhén verjük fel a tojásokat, majd óvatosan keverjük hozzá a még meleg rizses alaphoz.
Az így kapott keveréket öntsük át az előkészített tepsibe, majd helyezzük az előmelegített sütőbe, ahol nagyjából 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pár percig pihenni, majd vágjuk egyforma kockákra.
Tipp: Tálaláskor kínáljuk gazdagon meghintve porcukorral és kanalazzunk mellé bőségesen a kedvenc házi baracklekvárunkból. Így lesz igazán autentikus és ellenállhatatlan a mennyei rizskoch!
Hozzávalók
A rizskochoz:
a tepsi vagy tál kenéséhez
a tepsi vagy tál kenéséhez
Készíts róla egy képet és töltsd fel!