Omlós almás pite
Elkészítés lépései
A finomlisztet átszitáljuk, majd a cukrot a szobahőmérsékletű vajjal alaposan elkeverjük, és hozzáreszeljük a citrom héját. Ezután belekeverjük a sütőport. A liszt közepén egy mélyedést alakítunk ki, amibe beleöntjük a tejfölt és hozzáadjuk a tojásokat, majd kanállal jól elkeverjük. A tésztát hűvös helyen pihentetjük, például 30 percre a hűtőbe tesszük.
Előkészítjük az almát: kivágjuk a magházát, meghámozzuk, majd reszelőn lereszeljük, és kissé kinyomkodjuk a levét. Az almát étolajon megdinszteljük, majd a citrom levét, 3 evőkanál porcukrot és egy csipet fahéjat összekeverünk, hogy ezzel ízesítsük az almatölteléket, amit aztűn hagyunk kihűlni.
Lisztezett nyújtódeszkán a tésztából két, közepes tepsi méretű lapot nyújtunk. Az egyik lapot a kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk, és zsemlemorzsával vagy száraz búzacsírával megszórjuk. Ráhelyezzük az almatölteléket, majd a másik tésztalappal befedjük, és ezt a lapot is megszurkáljuk villával.
A tésztát előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 45 perc alatt készre sütjük. Amikor az almás sütemény kissé kihűlt, szeletekre vágjuk, tetejét porcukorral meghintjük, és így kínáljuk.
Ez egy igazán olcsó és könnyen elkészíthető sütemény. Az almatölteléket és a nyers tésztát akár előző nap is elkészíthetjük, és hűtőben tárolhatjuk. A megsült sütemény 3-4 nap elteltével is finom marad. Akik kedvelik a diót, 4-5 evőkanál darált diót is hozzáadhatnak az almatöltelékhez.
Hozzávalók
Elkészítéshez
jonatan alma
reszelt
Készíts róla egy képet és töltsd fel!