
A farsang nemcsak a vidámságról, a bálokról és a jelmezekről szól, hiszen „keringőzik kanál”! Tehát a hagyományos ételek és ízek is fontos szerepet játszanak ilyenkor. A bőség, a lakomák és a télbúcsúztatás jegyében számos jól ismert fogás kerül az asztalokra ezekben a hetekben. Milyen hagyományok kötődnek a farsangi ételekhez, és hogyan készíthetjük el otthon az egyik legismertebb farsangi finomságot, a fánkot? Mutatjuk!
A farsangi időszak a vízkereszttől (január 6.) egészen a hamvazószerdáig tart, ez a nap jelöli a böjt kezdetét. Ebben az időszakban a hagyomány szerint bőséges lakomákat rendeztek, hogy még egyszer jól lakjanak, mielőtt megkezdődne a nagyböjt. Sok magyar családnál, leginkább vidéken ilyenkor rendezték (és rendezik) a disznótorokat, amik leginkább a húsos és zsíros ételekről, a különféle édességekről szólnak.
Húsos ételek
A farsangi időszak egyik jellegzetessége a húsfogyasztás. A hagyomány szerint ilyenkor nagy lakomákat tartottak, amelyeken főként sertéshúsból készült ételek, például hurka, kolbász, pecsenye és kocsonya játszották a főszerepet. A disznóvágás is gyakran erre az időszakra esett, hiszen a hideg idő segített a hús megfelelő tartósításában.
Tésztaételek
A magyar konyha hagyományos tésztaételei, mint például a csörögefánk vagy a derelye, szintén népszerűek voltak a farsangi időszakban. Ezek az ételek a bőség és a jólét szimbólumai, amelyeket előszeretettel készítettek a mulatságokra, de manapság is népszerű édességnek számítanak.
Fánk: a farsangok királynője
A farsang legikonikusabb süteménye a farsangi vagy szalagos fánk, ennek eredete messzire nyúlik vissza. A hagyomány szerint a fánk szerencsét hoz, és aki farsangkor eszik belőle, annak bőséges éve lesz. A magyar farsangi fánk leginkább a berlini krapfenhez hasonlít, ez egy könnyű, szalagosra sütött, lekvárral töltött édesség. Vegyünk most egy klasszikus, egyszerű szalagos fánk receptet, amivel garantáltan sikert arathatunk a legközelebbi farsangi bulin. Persze csak akkor, ha a jelmez, amiben feltálaljuk, szintén elég meggyőző.
Recept: hagyományos szalagos fánk
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum (elhagyható)
- olaj a sütéshez
- porcukor és lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
- Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy kanál cukorral felfuttatjuk.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipet sót, a tojássárgákat, a felfutott élesztőt, a vajat és a rumot.
- Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva meleg helyen körülbelül 1 órán át kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1,5 centiméter vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval kiszúrjuk.
- Letakarva további 30 percig kelesztjük.
- Bő, forró olajban sütjük ki a fánkokat.
- A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, majd porcukorral meghintjük és lekvárral kínáljuk.
Ezt a finomságot érdemes otthon elkészíteni, hogy megidézzük a valódi farsangi hangulatot. Jó étvágyat, jó jelmezeket és vidám farsangot kívánunk!