Céklás-almás saláta dióval
Kép forrása: Pixabay

Januárban, amikor a friss zöldségek kínálata meglehetősen szűkös, a cékla üde színfoltja a boltok polcainak. Ez a gyönyörű gyökérzöldség nemcsak ízletes, de sok pozitív élettani hatással is rendelkezik. Olcsó és sokoldalúan felhasználható, így a téli hónapok egyik fontos tápláléka kellene, hogy legyen minden háztartásban. Megmutatjuk, miért érdemes céklát fogyasztani, hogyan hasznosíthatod a konyhában, és megosztunk egy extrán egészséges receptet is.

A cékla élettani hatásai

A cékla igazi tápanyagbomba, bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. A benne található tápanyagoknak köszönhetően ezekkel az előnyökkel jár a rendszeres fogyasztása:

Antioxidáns-cunami

A cékla élénk színét a benne lévő betalainoknak köszönheti, ezek erős antioxidánsok. Ezek az anyagok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, csökkentve a sejtkárosodás kockázatát, ezen kívük gyulladáscsökkentő hatásuk is jelentős.

Támogatja a szív- és érrendszer egészségét

A cékla nitrátokat tartalmaz, amelyek a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakulnak. Ez az anyag javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, és segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

Kipucolja a májat 

A cékla elősegíti a máj méregtelenítő folyamatait, mivel serkenti a máj működését és támogatja az epe termelését.

Energiabomba

A céklában található természetes cukrok lassan szívódnak fel, így hosszan tartó energiát biztosítanak, anélkül, hogy megterhelnék a vércukorszintet.

Immunerősítő

A cékla gazdag C-vitaminban, ez erősíti az immunrendszert, leginkább ilyenkor, a téli időszakban, amikor a szervezet hajlamosabb a megfázásra és az influenzára.

Segít az emésztésben

Magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést, javítja a bélrendszer működését.

A cékla felhasználási módjai

A cékla sokoldalúsága elképesztő, rengeteg formában fogyaszthatjuk. Például nyersen, reszelt formában, salátákhoz keverve a cékla friss, ropogós és üde ízt ad. Tápanyagtartalma teljes mértékben megmarad.

A sütőben megsütött cékla íze édeskés, karamellizált, ami kiválóan illik más zöldségekhez vagy köretként húsok mellé. Főtt céklát használhatunk levesek, például a borscs alapjaként, de pürésítve is sokoldalúan felhasználható. Nyers céklából és gyümölcsökből egészséges smoothie-t készíthetünk, ez frissítő és tápanyagokban gazdag. A savanyított cékla klasszikus magyar finomság: hosszú ideig eltartható és remek kiegészítője a téli ételeknek. Süteményekben is kiváló alapanyag, a brownie-ban például remekül megállja a helyét. 

Recept: Céklás-almás saláta dióval

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 3 közepes méretű cékla
  • 2 közepes alma
  • 1 marék dió
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál méz
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A céklát alaposan mosd, hámozd meg, majd reszeld le nagy lyukú reszelőn.
  2. Az almákat szintén hámozd meg, reszeld le, és keverd össze a céklával.
  3. A diót száraz serpenyőben enyhén pirítsd meg, majd aprítsd durvára.
  4. Készítsd el az öntetet: egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a citromlevet, a mézet, és ízesítsd sóval, borssal.
  5. Öntsd a céklás-almás keverékre, és jól forgasd össze.
  6. Szórd meg a salátát a pirított dióval, díszítsd friss petrezselyemmel.
  7. A salátát önálló ételként, előételként vagy köretként is fogyaszthatod. Kiváló vitaminforrás, az édeskés-savanykás ízvilág mindenkinek nagyon fog tetszeni.

Jó étvágyat hozzá!