
Ahogy beköszönt a május és hőmérő higanyszála egyre bátrabban kúszik felfelé, megmozdul valami a magyar kertekben, teraszokon és erkélyeken. Az illatok, a füst, a sercegő hús hangja újra belengi a levegőt: hivatalosan is elindult a grillszezon! Mutatjuk, melyik az a három dolog, ami nélkül nem érdemes belekezdeni?
A grillezés nem csak egy főzési módszer – sokaknak ez az év egyik legjobban várt időszaka. A tűz köré gyűlni, barátokkal, családdal, egy pohár bor vagy sör mellett sütögetni, beszélgetni, nevetni: ez az élmény legalább annyira szól a közösségről, mint az ízekről. De mitől lesz igazán jó egy grillparti?
1. Egy megbízható grillsütő
Akár faszenes, gázos vagy elektromos, jó grillsütő nélkül a buli sem lesz jó. A választásnál fontos figyelembe venni, milyen gyakran és hol szeretnéd használni. A faszenes grillek autentikus füstös ízt adnak, de több időt és odafigyelést igényelnek. A gázgrill kényelmesebb, gyorsabban felfűt, és jobban szabályozható a hőmérséklet. Az elektromos változat pedig praktikus városi erkélyeken, főleg ott, ahol a nyílt láng nem megengedett.
2. Minőségi alapanyagok
A grill varázsa az egyszerűségben rejlik, de ez csak akkor működik, ha az alapanyagok rendben vannak. A hús legyen friss, jó minőségű, lehetőleg helyi termelőtől. A pácolás sokat dobhat a végeredményen, de egy igazán jó hús sokszor csak egy csipet sóval és borssal is tökéletes. Ne feledkezz meg a zöldségekről sem! Paprika, cukkini, padlizsán, hagyma, spárga? Mind fantasztikus grillalapanyag! Egy kis olívaolaj, citromlé, só, bors, és már mehet is a rácsra!
3. Társaság és hangulat
Bármilyen furcsán hangzik, a harmadik legfontosabb hozzávaló nem tárgy, hanem élmény. A grillezés közösségi műfaj. A jó társaság, egy kellemes zene, pár kültéri fényfüzér, esetleg egy pohár rozé vagy kézműves sör: ezek azok az apróságok, amikből életre szóló emlékek születnek. Ne görcsölj rá a tökéletességre, a grillezés nem verseny. Egy kicsit megégett kolbász vagy egy odakapatott cukkini nem a világ vége, hanem csak egy újabb sztori a következő grillestére.
Akár tapasztalt grillmester vagy, akár most próbálod ki először a parázs felett sütögetést, a szezon mindig tartogat valami újat. Kísérletezz bátran új ízekkel, hívd össze a barátokat, és élvezzétek együtt a tavasz-nyár minden pillanatát!
Mézes-chilis csirkemell grillen
Hozzávalók (4 főre):
- 4 db csirkemellfilé
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 teáskanál chilipehely (vagy friss aprított chili)
- fél citrom leve
- só, bors
Elkészítés:
- A csirkemelleket vágjuk félbe, hogy szép, vékony szeleteket kapjunk.
- Egy tálban keverjük össze a mézet, szójaszószt, olívaolajat, fokhagymát, chiliport és a citromlevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A húst tegyük a pácba, fedjük le, és hagyjuk legalább 2 órán át, de akár egy éjszakán át is pácolódni a hűtőben.
- A grillt forrósítsuk fel, majd a csirkét oldalanként kb. 4-5 perc alatt süssük készre. A méz miatt figyeljünk, nehogy megégjen!
- Tálaljuk friss salátával, grillezett zöldségekkel vagy egy könnyű kuszkusz körettel.
Jó étvágyat kívánunk!