Mézeskalács torta
Elkészítés lépései
A mézeskalács torta tésztájának elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Fújjunk be egy kisebb tepsit tapadásmentes spray-vel, és béleljük ki sütőpapírral.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűborsot, a szegfűszeget, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Ezután tegyük félre a lisztes keveréket.
Keverjük össze a kristálycukrot, a barna cukrot és a vajat egy nagy tálban. Kb 2 percig keverjük géppel, amíg krémes nem lesz.
Ezután adjuk hozzá a tojást, a melaszt és a vaníliát, és közepes sebességgel keverjük addig, amíg halvány színű és sima nem lesz (körülbelül 1 percig).
Adjuk hozzá apránként a fűszereket és az írót a melaszos keverékhez, alacsony sebességgel addig keverjük, amíg az egész össze nem áll, és a tészta sima nem lesz. Szükség szerint kaparjuk le a tál oldalát egy gumi spatulával.
Öntsük a mézeskalács tésztát az előkészített tepsibe. Süssük a tortát 35-40 percig, vagy tűpróbáig. (35 perc általában tökéletes.)
A meleg süteményt a tepsiben, rácson hagyjuk hűlni körülbelül 20 percig. Ezután óvatosan emeljük fel a sütőpapírral együtt, hogy a torta kijöjjön a formából, majd hadjuk így a rácson amíg a torta teljesen ki nem hűl.
A mézeskalács karamell elkészítése
Amíg sül a tészta, elkészítjük a mézeskalács-karamellszószt. A vajhoz adjuk hozzá a melaszt és a barna cukrot, és egy közepes serpenyőbe keverjük el. Forraljuk fel közepes lángon, majd hagyjuk 5 percig párolódni, de időnként azért kevergessük meg.
Vegyük le alacsony lángra, és keverjük hozzá a tejszínt. Hagyjuk a keveréket 3-4 percig főni.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a vaníliát, a fűszereket és a sót. A forró karamellt egy tálba öntjük, és a pulton hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A krémsajtos cukormáz elkészítése
Egy nagy keverőtálba rakjuk bele a vajat és keverjük - nagy sebességgel, elektromos habverővel - halvány színűre (körülbelül 5 percig).
Ezután adjuk hozzá a krémsajtot, és nagy sebességgel keverjük habosra (körülbelül 1 percig).
Szitáljuk bele a porcukrot, és alacsony sebességgel keverjük össze. Ezután nagy sebességgel ismét habosra keverjük.
A torta összeállítása
Amikor a sütemény teljesen kihűlt, tegyük egy tálra.
Egy fapálcával vagy egy fakanál nyelével lyukakat szúrunk a torta tetejére.
A kihűlt mézeskalács-karamellszószt tegyük át egy zsákba, és vágjuk le a hegyét. A karamellt a torta lyukaiba csöpögtetjük. Használjunk spatulát a karamell simításához, és egyenletesen oszlassuk el minden lyukba. (Ha túl sűrű a karamell, melegítsük fel egy kcisit, de csak annyira, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.)
A torta tetejét vastagon kenjük meg a krémsajtos cukormázzal. Csorgassunk extra karamellt a cukormáz tetejére, és egy kanál hátával óvatosan forgassuk bele a cukormázba. Ezután 16 négyzetre vágjuk és tálaljuk! Tálaláskor csorgassunk extra karamellt minden egyes szeletre!
őrölt gyömbér
őrölt
őrölt
őrölt
őrölt
sótlan
sótlan
őrölt gyömbér
őrölt
őrölt
őrölt
őrölt
sótlan
Készíts róla egy képet és töltsd fel!