Mézeskalács torta
Elkészítés lépései
A mézeskalács torta tésztájának elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Fújjunk be egy kisebb tepsit tapadásmentes spray-vel, és béleljük ki sütőpapírral.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűborsot, a szegfűszeget, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Ezután tegyük félre a lisztes keveréket.
Keverjük össze a kristálycukrot, a barna cukrot és a vajat egy nagy tálban. Kb 2 percig keverjük géppel, amíg krémes nem lesz.
Ezután adjuk hozzá a tojást, a melaszt és a vaníliát, és közepes sebességgel keverjük addig, amíg halvány színű és sima nem lesz (körülbelül 1 percig).
Adjuk hozzá apránként a fűszereket és az írót a melaszos keverékhez, alacsony sebességgel addig keverjük, amíg az egész össze nem áll, és a tészta sima nem lesz. Szükség szerint kaparjuk le a tál oldalát egy gumi spatulával.
Öntsük a mézeskalács tésztát az előkészített tepsibe. Süssük a tortát 35-40 percig, vagy tűpróbáig. (35 perc általában tökéletes.)
A meleg süteményt a tepsiben, rácson hagyjuk hűlni körülbelül 20 percig. Ezután óvatosan emeljük fel a sütőpapírral együtt, hogy a torta kijöjjön a formából, majd hadjuk így a rácson amíg a torta teljesen ki nem hűl.
A mézeskalács karamell elkészítése
Amíg sül a tészta, elkészítjük a mézeskalács-karamellszószt. A vajhoz adjuk hozzá a melaszt és a barna cukrot, és egy közepes serpenyőbe keverjük el. Forraljuk fel közepes lángon, majd hagyjuk 5 percig párolódni, de időnként azért kevergessük meg.
Vegyük le alacsony lángra, és keverjük hozzá a tejszínt. Hagyjuk a keveréket 3-4 percig főni.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a vaníliát, a fűszereket és a sót. A forró karamellt egy tálba öntjük, és a pulton hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A krémsajtos cukormáz elkészítése
Egy nagy keverőtálba rakjuk bele a vajat és keverjük - nagy sebességgel, elektromos habverővel - halvány színűre (körülbelül 5 percig).
Ezután adjuk hozzá a krémsajtot, és nagy sebességgel keverjük habosra (körülbelül 1 percig).
Szitáljuk bele a porcukrot, és alacsony sebességgel keverjük össze. Ezután nagy sebességgel ismét habosra keverjük.
A torta összeállítása
Amikor a sütemény teljesen kihűlt, tegyük egy tálra.
Egy fapálcával vagy egy fakanál nyelével lyukakat szúrunk a torta tetejére.
A kihűlt mézeskalács-karamellszószt tegyük át egy zsákba, és vágjuk le a hegyét. A karamellt a torta lyukaiba csöpögtetjük. Használjunk spatulát a karamell simításához, és egyenletesen oszlassuk el minden lyukba. (Ha túl sűrű a karamell, melegítsük fel egy kcisit, de csak annyira, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.)
A torta tetejét vastagon kenjük meg a krémsajtos cukormázzal. Csorgassunk extra karamellt a cukormáz tetejére, és egy kanál hátával óvatosan forgassuk bele a cukormázba. Ezután 16 négyzetre vágjuk és tálaljuk! Tálaláskor csorgassunk extra karamellt minden egyes szeletre!
Hozzávalók
A mézeskalács torta tésztájához
őrölt gyömbér
őrölt
őrölt
őrölt
őrölt
sótlan
A mézeskalácsos karamellhez
sótlan
őrölt gyömbér
őrölt
őrölt
őrölt
őrölt
A krémsajtos cukormázhoz
sótlan
Készíts róla egy képet és töltsd fel!