Vaníliafagyis epres-málnás gyümölcsleves
 

A gyümölcsleves a nyári hónapok egyik legkedveltebb étele, amely nemcsak ízletes, de egészséges és hűsítő is. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért érdemes gyümölcslevest fogyasztani, mikor szokás enni, és miért lehet tökéletes alternatíva egy forró húsleves helyett nyári lagzikon. Két ínycsiklandó receptet is megosztunk.

A gyümölcsleves finom és egészséges, és kiváló választás a nyári hónapokra. Frissítő hatása miatt különösen kánikulában, de akár nyári lagzikon is megállja a helyét. Mutatjuk, hogy miért!

Miért egészséges a gyümölcsleves?

A gyümölcslevesek alapját friss, szezonális gyümölcsök adják, ezek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Az összetevők hozzájárulnak a szervezet egészségének megőrzéséhez, erősítik az immunrendszert és segítenek a bőr fiatalságának megőrzésében.

A gyümölcsök magas víztartalmuk révén segítenek a hidratációban, ami igencsak jól jön a forró nyári napokon. A gyümölcsleves-élmény tovább fokozható, ha jól lehűtve, fagyival, vagy akár jégkockákkal tálaljuk.  Ráadásul igen könnyen emészthető, így nem terheli meg a gyomrot, ami igazán jól jön egy hatalmas nyári lakoma során.

A forró gyümölcsleveseket érdemes inkább a hidegebb hónapokra tartogatni. Télen, amikor a hőmérséklet leesik és a testünk melegre vágyik, egy forró, fűszeres gyümölcsleves tökéletes választás lehet. Nyáron tehát inkább a hűsítő gyümölcsleveseké a főszerep, ráadásul szerintünk finomabb is így!

A gyümölcsleves szinte mindenkinek a nyári menüjén szerepel. Mindig jó választás: legyen szó családi ebédről, piknikről vagy akár elegánsabb eseményről, mint például egy esküvő. Nyári lagzikon a gyümölcsleves kiváló alternatívája lehet a hagyományos forró húslevesnek. Egy könnyű, frissítő gyümölcsleves nemcsak különleges és elegáns, de az időjáráshoz is tökéletesen illik. Ráadásul a vendégek is értékelni fogják, hogy egy olyan fogást kínálnak nekik, amely egyszerre egészséges és hűsítő.

Lássunk két receptet!

Klasszikus vegyes gyümölcsleves

Hozzávalók:

  • 500 g vegyes, szezonális gyümölcs (eper, málna, meggy, barack, szilva, meggy, vagy ami épp van a kertben és  piacon)
  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál méz vagy cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 1 dl tejszín vagy joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A gyümölcsöket alaposan megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a mézet vagy cukrot, a citrom levét, a fahéjat és a szegfűszeget. Beleöntjük a gyümölcsöket, és közepes lángon főzzük 10-15 percig, amíg a gyümölcsök megpuhulnak. Levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni. Hozzákeverjük a tejszínt vagy joghurtot és a vaníliás cukrot. Jól lehűtve tálaljuk.

Vaníliafagyis epres-málnás gyümölcsleves

Hozzávalók:

  • 300 g eper
  • 200 g málna
  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál méz vagy cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 dl tejszín vagy joghurt
  • 4 gombóc vaníliafagyi

Elkészítés:

Az epret és a málnát megmossuk, az epret kisebb darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a mézet vagy cukrot, a citrom levét és a vaníliarudat vagy vanília kivonatot. Beleöntjük az epret és a málnát, közepes lángon főzzük 10-15 percig. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Hozzákeverjük a tejszínt vagy joghurtot. Jól lehűtjük! A leves tálalásakor minden tányérra helyezünk egy gombóc vaníliafagyit, ami még krémessé teszi az ételt. 

Jó étvágyat!