Nyári gyümölcsleves
Ez a gyümölcsleves igazi nyári kedvenc: könnyű, gyümölcsös, fűszeres, és hidegen tálalva mennyei felfrissülést nyújt a meleg napokon. Ráadásul egyszerűen elkészíthető, és nagyszerűen variálható a szezonális vagy konzerv gyümölcsök segítségével. Akár előételként, akár desszertként kínáljuk, garantált a siker – főleg jól behűtve!
Elkészítés lépései
Az almákat és az őszibarackokat meghámozzuk, kimagozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk, és egy nagyobb lábasba tesszük. Hozzáadjuk a narancskarikákat is. A meggybefőttet lecsepegtetjük, de csak a levének felét öntjük le – a másik felét a meggyel együtt az edénybe öntjük.
Kis lángon elkezdjük főzni a gyümölcsöket, majd hozzáadjuk a fahéjat, kristálycukrot, vaníliás cukrot, szegfűszeget és egy csipet sót. Óvatosan kevergetjük, hogy a fűszerek jól elkeveredjenek.
Fedő alatt főzzük tovább, míg a gyümölcsök kissé megpuhulnak. Ekkor bő vízzel felöntjük (annyi víz kell, hogy leves állagot kapjunk), és tovább főzzük, de ügyeljünk arra, hogy ne főjenek szét a gyümölcsök – különösen az alma!
Amikor minden gyümölcs puha, a főzőtejszínt lassan, folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a levesbe. Nem forraljuk tovább, csak hagyjuk, hogy szépen elkeveredjen benne.
A kész levest megkóstoljuk, és ha szükséges, utólag még édesíthetjük vagy egy-két friss narancskarikával enyhén savanyíthatjuk az ízét.
A levest langyosra hűtjük, majd hűtőbe tesszük legalább 2–3 órára. Jól lehűtve, hidegen tálaljuk.
A szegfűszeget érdemes teatojásba zárva a levesbe tenni, így nem kell utólag halászni belőle.
A tejszínt ne forrald újra, mert kicsapódhat... mindig alacsony hőfokon keverd el.
Hozzávalók
Elkészítéshez
magozott, levével együtt
2-3 karika
Készíts róla egy képet és töltsd fel!