Mit főzzek Húsvétkor?
 

A Húsvét az egyik legszebb és legörömtelibb tavaszi ünnepünk, amikor végre elbúcsúztathatjuk a hideg téli hónapokat, és szívünket-lelkünket felkészíthetjük a tavaszi megújulásra. Ilyenkor természetesen nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról a finom, hagyományos ételek sem. Ha te is szeretnéd idén egy kicsit különlegesebbé tenni a húsvéti menüt, mutatunk néhány receptet és tippet, amivel garantáltan elvarázsolhatod családodat és vendégeidet egyaránt!

Hagyomány és megújulás: Így újítsd meg a klasszikus húsvéti sonkát!

A sonka természetesen nélkülözhetetlen a húsvéti asztalról, de idén bátran kísérletezz új ízekkel! Például mézes-mustáros mázzal sütve nem csak különleges, de elképesztően ízletes is lesz.

Mézes-mustáros húsvéti sonka recept:

Hozzávalók:

  • 1 db (kb. 1,5 kg) füstölt sonka
  • 4 ek méz
  • 4 ek dijoni mustár
  • 2 ek barnacukor
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 tk őrölt fekete bors

Elkészítés:

A sonkát egy nagy fazékban áztasd be hideg vízbe legalább 12 órán keresztül. Ezután cseréld ki a vizet, és közepes lángon, fedő alatt főzd meg a sonkát. Amikor elkészült, hagyd hűlni egy kicsit.

Eközben keverd össze egy tálban a mézet, mustárt, barnacukrot, fokhagymát és a fekete borsot. A sonkát tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd egy ecset segítségével kend be bőven a mázzal. 180 fokra előmelegített sütőben süsd körülbelül 30 percig, amíg gyönyörűen megpirul.

Könnyű, friss és tavaszias: Citromos zöldfűszeres báránysült

A bárányhús a húsvét másik klasszikusa, amelyet citrommal és friss fűszerekkel igazán különlegessé tehetsz.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg báránycomb
  • 1 nagy citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss rozmaring és kakukkfű
  • só, bors
  • 4 ek olívaolaj

Elkészítés:

A báránycombot alaposan mosd meg, töröld szárazra. Egy kisebb tálban keverd össze az olívaolajat, reszelt citromhéjat, aprított fokhagymát, rozmaringot, kakukkfüvet, sót és borsot. Ezzel a keverékkel dörzsöld be alaposan a húst, majd hagyd pihenni legalább 2 órát hűtőben, de akár egész éjszakán át is.

200 fokra előmelegített sütőben, lefedve süsd kb. másfél órán át, majd vedd le a fóliát, és további 20 percig pirítsd, hogy gyönyörű kérget kapjon.

Könnyed saláta az ünnepi asztalra: Spárgás-epres tavaszi saláta

Ez a saláta nemcsak színes, hanem ízletes és egészséges kiegészítője lesz az ünnepi fogásoknak.

Hozzávalók:

  • 250 g friss spárga
  • 200 g eper
  • 100 g feta sajt
  • 100 g vegyes saláta
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

A spárgát tisztítsd meg, vágd le a fás végeket, majd blansírozd forrásban lévő vízben kb. 3 percig. Ezután hűtsd le hideg vízzel. Az epret mosd meg, és szeleteld fel.

Egy nagy tálban helyezd el a salátakeveréket, erre jöhet a spárga és az eper. Morzsold rá a feta sajtot, végül öntözd meg az olívaolajjal és balzsamecettel. Ízesítsd sóval és borssal, és már tálalhatod is!

Egy igazán édes lezárás: Répatorta mascarpone krémmel

A húsvéti desszert sem maradhat el! Készíts egy klasszikus répatortát, amelyet mascarpone krémmel igazán felejthetetlenné varázsolhatsz.

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 közepes sárgarépa (reszelve)
  • 250 g liszt
  • 150 g barna cukor
  • 3 tojás
  • 150 ml olaj
  • 1 tk fahéj
  • fél tk szerecsendió
  • fél tk só
  • 1 tasak sütőpor

Krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Keverd össze a tojásokat, cukrot, és olajat, majd add hozzá a reszelt répát. Egy külön tálban keverd össze a lisztet, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és sót. Ezt óvatosan forgasd össze a nedves hozzávalókkal. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntsd a masszát, és süsd 180 fokon kb. 35 percig.

Közben keverd habosra a mascarponét a porcukorral és a citromhéjjal. A kihűlt tortát kend meg a krémmel, majd hűtsd le legalább 1 órára.

Dekorációs ötletek az ünnepi hangulathoz

Az ünnepi hangulat nem csak az ételeken múlik! Készíts színes tojásokat természetes festékekből: például céklával, vöröshagyma héjával, kurkumával. Az asztal közepére helyezz egy gyönyörű virágkoszorút, melybe apró csokitojásokat rejthetsz a gyerekek örömére.

Használj pasztell színeket a terítékben, hogy igazán tavaszi hangulatot varázsolj az ünnepi asztalra. Így nemcsak a finom ételek, hanem a hangulatos díszítés is garantáltan felejthetetlenné teszi az idei húsvétot!