eper, eper receptek
Kép forrása: Pixabay

Májusban végre hivatalosan is kezdetét vette az eperszezon, és vele együtt elérkezett az egyik legjobban várt időszak a gyümölcsrajongók számára. A piaci standokon már piroslanak a dobozok, és bár még elsősorban fóliás vagy üvegházi termesztésből származnak az illatos, édes finomságok, a szabadföldi eper sem késik sokat. Az időjárástól függően május végére-június elejére már bőséggel szüretelhetjük.

Az eper népszerűsége töretlen: egyszerre nosztalgikus és trendi, rusztikus és elegáns, és az édesszájúak mellett az egészségtudatos táplálkozás hívei is előszeretettel fogyasztják. Frissen, sütve, fagyasztva, turmixban, salátában, sőt lekvárként, de akár ecetként is megállja a helyét.

Az eper nemcsak finom, hanem egészséges is

A rózsafélék családjába tartozó eper nemcsak küllemével és illatával hódít, hanem beltartalmi értékeivel is. Kevés olyan gyümölcs van, amely ilyen gazdag lenne antioxidánsokban, vitaminokban és rostokban, miközben kalóriatartalma kifejezetten alacsony – 100 grammonként mindössze körülbelül 32 kcal.

Az eper kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert: már 150 gramm elfogyasztásával fedezhetjük a napi ajánlott mennyiséget. Ez a vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, segíti a sebgyógyulást, támogatja a kollagénképzést és antioxidánsként is hatékonyan védi sejtjeinket az oxidatív stresszel szemben.

Az eperben található flavonoidok, leginkább a quercetin, az antociánok és az ellagsav – gyulladáscsökkentő, rákellenes és szívvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek az anyagok elősegítik az érfalak rugalmasságát, csökkenthetik a vérnyomást és a „rossz” LDL-koleszterinszintet.

A rosttartalma (elsősorban a pektin) javítja az emésztést, elősegíti a bélmozgást és hosszabb távon hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához is. Nem elhanyagolható a kálium- és folsavtartalma sem, leginkább a várandós nők és a szív-érrendszeri problémákkal küzdők számára jelent értékes kiegészítést.

Egyszerűen elegáns: Epres-mascarponés pohárkrém

Ha gyorsan elkészíthető, mégis látványos desszertre vágysz, akkor ennél az Epres-mascarponés pohárkrémnél nem találsz jobbat. Pillanatok alatt elkészül, de még gyorsabban el is fogy!

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 25 dkg friss eper
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet frissen reszelt citromhéj
  • 8 db babapiskóta
  • 1 evőkanál eperlekvár (opcionális)
  • friss menta a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Az epret alaposan megmossuk, megpucoljuk és feldaraboljuk. Egy kisebb részét félretesszük a tetejére.
  2. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, a vaníliával és a citromhéjjal.
  3. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarponés krémhez forgatjuk.
  4. A poharak aljára törünk egy-egy babapiskótát, rárakunk egy kevés eperlekvárt, majd egy adag krémet és néhány eperdarabot.
  5. Rétegezzük tovább a hozzávalókat, míg megtelik a pohár.
  6. A tetejére friss epret és mentalevelet teszünk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Jó étvágyat, kellemes eperszezont kívánunk!