Mákos meggyes bukta torta
Nagyon szereti a családom a kelt tésztát próbálom változatosan elkészíteni.
A mákosat a meggyeset is nagyon szeretjük így összeházasítottam a kettőt nagyon finom és kapós volt.
Elkészítés lépései
Elkészítés: a tejet a cukorral langyosra melegítjük belemorzsoljuk az élesztőt felfuttatjuk.
A felfuttatott élesztős tejbe bele szitáljuk a lisztet, bele ütjük a a tojások sárgáját, csipet sót elkezdjük összeállítani a tésztát.Ha már összeállt a tészta akkor az olvasztott vaj olaj keverékét apránként bele dolgozzuk a tésztába.
Addig dagasztjuk amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edényfalától és a kezünktől.
A tészta tetejét enyhén meglisztezzük letakarjuk konyharuhával kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.Amíg kell tészta addig a mákot elkeverjük pár kanál meggy lével nem tocsogósra csak, hogy összefogja, össze álljon.
Ha megkelt tészta lisztezett deszkára borítom kb 3 mm vastagságúra kinyújtom lehetőleg kerekre.
Majd egy tejes bögrével kiszaggatom a tészta közepébe teszünk egy púpos teáskanál mákot mák közepébe egy szem meggyet.A tésztát összecsípjük és gombócot formálunk belőle.
Egy 26 cm tortaformát kikenjük olajjal az alját kibéleljük sütőpapírral sorba belerakjuk a megtöltött buktákat.
A tetejét lekenjük felvert tojással és 30 percig újra kelesztjük.
A sütött 180 c előmelegítjük.Ha megkelt a bukta torta akkor újra lekenjük és betoljuk a sütőbe 45 percre amíg szép pirosra megsül.
Még azon forrón cukros vízzel lekenjük, hogy szép fényes legyen.
Rácson hagyjuk kihűlni langyosra kézzel tördeljük így kínáljuk.
A jó kelttészta titka jól kikel dolgozni és a kelesztés
Készíts róla egy képet és töltsd fel!