Csikós tokány
Elkészítés lépései
Készítsük elő az alapanyagokat. A vöröshagymákat vágjuk apró kockákra, a füstölt szalonnát pedig vágjuk fél centis csíkokra. A tv paprikákat is vágjuk fél centi vastag darabokra és a paradicsomot is daraboljuk fel apróra. A sertés lapockát mossuk meg és vágjuk (kb egy centis) csíkokra.
A szalonnát egy lábasban kis lángon kezdjük el sütni, hogy süljön ki belőle annyi szír, hogy a hagymát rá tudjuk dobni. Pároljuk, pirítsuk együtt a kettőt. Ha már üvegesre párolódott a hagyma, adjuk hozzá a feldarabolt tv paprikát, szórjuk meg borssal, majd pirítsuk, pároljuk addig, amíg a paprika meg nem puhul, opálos színe nem lesz.
Adjuk hozzá a húst és pirítsuk fehéredésig. Sózzuk meg, de ne nagyon, mert ugye a füstölt szalonna is elég sós. Adjuk hozzá a fokhagymát, a pirospaprikát és a paradicsomot is, majd alaposan keverjük el. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az egészet, majd lassú tűzön, fedő alatt főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. Kb 90 perc.
Ha a hús megpuhult, akkor egy tálkába rakjunk két evőkanál tejfölt és egy evőkanál lisztet, majd alaposan keverjük el, csomómentesre. Szedjünk egy-két evőkanálnyi szaftot a tálkába és keverjük el a tejfölös liszttel. Ezután öntsük az egészet a raguhoz és jól keverjük el. Főzzük még pár percig, végül kóstoljuk meg hogy elég sós-e a tokány. Sózzuk meg ha szükséges.
A tokányt melegen, főtt tésztával tálaljuk. Jó étvágyat!
Készíts róla egy képet és töltsd fel!