Legfinomabb pincepörkölt
A pincepörkölt egy igazi magyar klasszikus, amely a szaftos húsok, a zamatos zöldségek és a fűszeres vörösbor harmóniájával varázsolja el az ízlelőbimbókat. Ez a laktató egytálétel tökéletes választás baráti összejövetelekre vagy családi ebédekre. Lassú tűzön készül, így az ízeknek bőven van idejük összeérni, a végeredmény pedig egy gazdag, aromás pörkölt, amelyhez friss kenyér és egy pohár jó bor egyszerűen elengedhetetlen. Próbáld ki, és hozd el a pincehangulatot az asztalodra!
Elkészítés lépései
Előkészületek: A marhalábszárat fél ujjnyi csíkokra vágjuk. A sertéscsülköt és a szalonnát kisebb kockákra aprítjuk. A hagymát és a paprikát finomra vágjuk, a paradicsomot negyedekre szeleteljük. A burgonyát kockákra vágjuk, majd félretesszük, amíg szükség lesz rá.
Szalonna pirítása: Egy nagy lábasba (vagy szabad tűzön bográcsba) szórjuk a szalonnakockákat. Közepes lángon pirítjuk, hogy a zsír jól kisüljön belőle.
Hagyma és paprika hozzáadása: Amikor a szalonna zsírja szépen kisült, hozzáadjuk a hagymát, amit aranybarnára pirítunk. Ezután rögtön beletesszük a paprikát is, hogy ízes alapot kapjunk.
Fűszerpaprika hozzáadása: Félrehúzzuk az edényt a tűzről, és megszórjuk fűszerpaprikával. Ez a módszer azért jó, mert így jobban kiadja a paprika színét és ízét, a paprika nem ég meg és nem lesz keserű íze.
Marhalábszár pirítása: A zöldséges alapra tesszük a csíkozott marhalábszárat. Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint köménnyel fűszerezzük. Magasabb hőfokon összepirítjuk, amíg a hús kérget kap.
Paradicsom és babérlevél: Amikor a hús kicsit megpirult, hozzáadjuk a negyedelt paradicsomot és a babérlevelet. Hagyjuk, hogy a hús levet eresszen, és ebben pirítsuk tovább, folyamatos keverés mellett. Ha a saját leve elfőne, vörösborral pótoljuk, akár többször is.
Csülök hozzáadása: Körülbelül háromnegyed óra elteltével hozzáadjuk a csülökkockákat. Tovább folytatjuk a lassú pirítást még további negyven percig. Közben szükség szerint vörösborral vagy vízzel pótoljuk a folyadékot, hogy ne száradjon ki.
Burgonya hozzáadása: Amikor a húsok megpuhultak, szétterítjük a burgonyakockákat a pörkölt tetején. Felöntjük egy kevés vízzel, és ha szükséges, utánafűszerezzük.
Befejezés: A burgonyával együtt már csak körülbelül 10 percig főzzük, amíg az is megpuhul. Ezután letakarva hagyjuk pihenni negyed órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Sómennyiség: A sót érdemes fokozatosan hozzáadni, hogy elkerüld a túlsózást. Először csak 1-1,5 teáskanállal kezdj, majd a főzés vége felé kóstold meg, és ha szükséges, pótold.
Tálalás: Friss, puha kenyeret kínáljunk mellé, és ne feledkezzünk meg az erős zöldpaprikáról sem, ha valaki szereti a csípőset. Jó étvágyat kívánok hozzá! Díszítésként megszórhatjuk egy kis frissen aprított petrezselyemlevéllel.
Hozzávalók
Pincepörkölt hozzávalói
fél ujjnyi csíkokra vágva
kisebb kockákra vágva
apró kockákra vágva
apróra vágva
kis kockákra vágva
negyedekbe vágva
kockákra vágva
Készíts róla egy képet és töltsd fel!