Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Legfinomabb csülkös pincepörkölt

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Legfinomabb csülkös pincepörkölt

Legfinomabb csülkös pincepörkölt

Feltöltötte: Kisfazék | 2025.05.10.
könnyű
180 perc
8 főre
főétel
  • Legfinomabb csülkös pincepörkölt
1
Előkészület: 30 perc
Főzés: 150 perc
Sütés: 0 perc

A nyári összejövetelek, baráti bográcsozások egyik legnépszerűbb fogása a pincepörkölt, amely nemcsak laktató, de valódi ízorgia is. Ez a gazdag, szaftos egytálétel a magyar konyha egyik klasszikusa, amelyben a sertéslapocka és a csülök hosszú főzés során omlósra puhul, miközben magába szívja a hagyma, fokhagyma, paprika és fűszerek telt aromáját. A pincepörkölt akkor a legfinomabb, ha lassan, odafigyeléssel készül – akár bográcsban, akár otthoni lábasban.

A recept egyszerű, mégis tartalmas, a burgonya hozzáadásával pedig teljes értékű…Tovább

A nyári összejövetelek, baráti bográcsozások egyik legnépszerűbb fogása a pincepörkölt, amely nemcsak laktató, de valódi ízorgia is. Ez a gazdag, szaftos egytálétel a magyar konyha egyik klasszikusa, amelyben a sertéslapocka és a csülök hosszú főzés során omlósra puhul, miközben magába szívja a hagyma, fokhagyma, paprika és fűszerek telt aromáját. A pincepörkölt akkor a legfinomabb, ha lassan, odafigyeléssel készül – akár bográcsban, akár otthoni lábasban.

A recept egyszerű, mégis tartalmas, a burgonya hozzáadásával pedig teljes értékű főétel válik belőle. Nagyobb adagban érdemes főzni, hiszen ez az étel másnapra is megőrzi, sőt fokozza az ízeit. Ha pedig marad, egy kis melegítés után éppen olyan jólesik, mint frissen. Tálaláskor kínálj mellé friss, ropogós kenyeret, valamint savanyúságot – ezek tökéletesen kiegészítik a gazdag pörköltet, és teljessé teszik a hagyományos magyaros lakomát.

Elkészítés lépései

  1. A csülkös pincepörkölt elkészítését előbb kezdük az alapanyagok előkészítésével. A húsokat – a lapockát és a csülköt – alaposan tisztítsd meg, és vágd őket nagyjából egyforma méretű kockákra. A kolozsvári szalonnát aprítsd fel. A vöröshagymát hámozd meg, majd vágd finomra, a fokhagymát szintén tisztítsd meg és aprítsd fel vagy zúzd össze. A paradicsomot, zöldpaprikát és az erős paprikát mosd meg, és szeleteld fel tetszőleges darabokra.

  2. Egy nagyobb bográcsban vagy lábasban hevíts fel egy kevés olajat, majd pirítsd meg benne a szalonnát. Amikor már szépen kisült belőle a zsír és aranybarna színt kapott, add hozzá a hagymát, és párold üvegesre. Ezután keverd hozzá a fokhagymát is, és rövid ideig együtt pirítsd tovább.

  3. Tedd bele a felkockázott sertéscsülköt és sertéslapockát, majd közepes lángon pirítsd addig, amíg a hús minden oldala kifehéredik. Fontos, hogy kevergesd, hogy ne tapadjon le. Amikor a húsok elkezdenek egy kis kérget kapni, fűszerezd: szórd meg sóval, frissen őrölt borssal, majoránnával és őrölt köménnyel.

  4. Önts alá egy kevés vizet, csak annyit, hogy az alján legyen egy kis szaft, majd fedd le, és párold így a húst. Közben rendszeresen keverd meg, és ha szükséges, pótold az elpárolgott folyadékot. A cél, hogy a hús szépen megpuhuljon, a saját szaftjában főjön, és az ízek jól összeérjenek.

  5. Ha a húsok már majdnem puhák, szórd meg az ételt a pirospaprikával, és add hozzá az aprított paradicsomot, a zöldpaprikát és az erős paprikát. Ismét önts hozzá egy kevés vizet, majd főzd tovább, folyamatos kevergetés mellett. Itt is figyelj arra, hogy az étel ne égjen le, de túl sok folyadék se maradjon alatta – ez biztosítja a jó sűrű szaftot.

  6. Közben a burgonyát hámozd meg és kockázd fel. Amikor a hús már teljesen puha (ez nagyjából két óra főzés után várható), ízesítsd újra, ha szükséges, majd keverd bele a paradicsompürét. Végül add hozzá a felkockázott krumplit, és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

  7. Főzd további 15 percig, amíg a burgonya is megpuhul. Mire elkészül, egy gazdag, tartalmas és sűrű pörkölted lesz, ami önmagában is tökéletes főétel.

Elkészítési tippek és trükkök

Válassz jó minőségű, szaftos húsokat: A csülök és lapocka zsírosabb, rostosabb részei tökéletesek a hosszú főzéshez, és zamatosabbá teszik az ételt.

A szalonna alap elengedhetetlen: Ne hagyd ki, mert ez adja meg a bográcsos jellegű, füstös alapízt.

Fokozatosan pótold a vizet: Ne önts alá egyszerre sok folyadékot – mindig csak annyit, hogy a hús ne égjen le, de szépen sűrűsödjön a szaft.

Ne sajnáld a hagymát: A bő hagyma mennyiségtől lesz igazán sűrű és telt az alap.

Óvatosan az erőssel: Ha nem mindenki bírja a csípőset, a hegyes erős paprikát egészben tedd bele, így könnyen eltávolítható.

Bográcsban még finomabb: Ha van rá lehetőséged, készítsd szabadtűzön – a füstös aroma egyedülálló ízt ad neki.

ebéd
erdélyi recept
magyar recept
bogrács recept
egytálétel recept
húsétel recept
pörkölt recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

8 főre

Pincepörkölt hozzávalói

60 dkg sertéscsülök
60 dkg sertéslapocka
15 dkg kolozsvári szalonna
3 nagy fej vöröshagyma
2.5 kg burgonya
3 db zöldpaprika
3 db paradicsom
1 fej fokhagyma
1 db hegyes erős paprika
1 ek fűszerpaprika
1 ek majoranna
1 ek sűrített paradicsom
1 tk őrölt fűszerkömény
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
napraforgó olaj
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

Még nem érkezett értékelés.

Kisfazék konyhája

Kisfazék

Kisfazék
3 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Fűszeres busa filé zöldséges körettel
Fűszeres busa filé zöldséges körettel
közepes
40 perc
Rántott csirkemell sültkrumplival
Rántott csirkemell sültkrumplival
könnyű
45 perc
Mascarponés-epres piskótatekercs
Mascarponés-epres piskótatekercs
könnyű
35 perc
Hamburger buci házilag
Hamburger buci házilag
közepes
140 perc
  • Még több recept

Még több főétel

Kakaspörkölt
Kakaspörkölt
közepes
120 perc
Vörösboros marhapörkölt, galuskával
Vörösboros marhapörkölt, galuskával
közepes
75 perc
Sütőtökös túrógombóc pirított diómorzsában
Sütőtökös túrógombóc pirított…
könnyű
60 perc
Gombapörkölt édesburgonyával (vega étel)
Gombapörkölt édesburgonyával (vega étel)
könnyű
20 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.