Rántott camembert sajt áfonyalekvárral
A kívül ropogós, belül lágyan olvadó camembert sajt tökéletes párosítás az édes áfonyalekvárral és a frissen sült krumplival. Ez a közkedvelt fogás a francia sajtkultúrát ötvözi a közép-európai konyhák egyik legnépszerűbb technikájával, a panírozással. Könnyen elkészíthető, mégis elegáns és különleges étel, amely egy gyors ebéd vagy vacsora alkalmával is garantáltan megállja a helyét. Próbáld ki ezt a klasszikus finomságot, és élvezd a sós és édes ízek tökéletes harmóniáját!
Elkészítés lépései
A camembert sajtot érdemes előzőleg alaposan lehűteni, hogy könnyebb legyen szeletelni. Ezután egy éles késsel vágjuk négy egyenlő részre. De akár kisebb cikkekre is vágható.
Készítsünk elő három külön tálat a panírozáshoz: az egyikbe öntsük a lisztet, a másikba a felvert tojást (egy csipet sóval), a harmadikba pedig a zsemlemorzsát.
Kezdjük el felforrósítani az olajat egy serpenyőben. Fontos, hogy az olaj mélysége körülbelül 1,5-2 cm legyen – így a sajtokat csak félig lepi el.
A sajtdarabokat először forgassuk meg a lisztben, ügyelve arra, hogy minden oldalukat egyenletesen befedje. Ezután mártsuk a felvert tojásba. Újra forgassuk meg a lisztben, hogy egy vastagabb kéreg alakuljon ki. Másodszor is mártsuk a tojásba, hogy a panír még masszívabb legyen. Végül forgassuk meg alaposan a zsemlemorzsában. (Sokan javasolják, hogy a bepanírozott sajtot rövid időre tegyük fagyasztóba a sütés előtt, így elkerülhető, hogy sütés közben kifolyjon.)
A forró olajban süssük a sajtdarabokat aranybarnára. Fontos, hogy sütés közben ne szúrjuk meg villával, mert így a sajt könnyen kifolyhat! Fordításkor inkább egy lapátot vagy kanalat használjunk. A kész rántott camambert sajtot szedjük ki egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassa.
Sütés után szinte azonnal, frissen tálaljuk forró, sült krumplival és bőséges mennyiségű áfonyalekvárral.
Elkészítési tipp:
Ahhoz, hogy a camembert biztosan ne folyjon ki sütés közben, panírozás után tedd legalább 30 percre a fagyasztóba, majd forró (kb. 170-180°C-os) olajban süsd. Így a bunda gyorsan megpirul, miközben a sajt belül finoman krémes marad.
Tálalási tipp:
A rántott camembert mellé frissen sült, ropogós burgonya vagy burgonyakrokett illik a legjobban, de akár édesburgonyával vagy friss zöldsalátával, vagy akár rizzsel is tálalhatod. Az áfonyalekvárt érdemes egy kis tálkában külön kínálni, hogy mindenki saját ízlése szerint mártogathassa a sajtot. Egy kevés dió vagy friss rozmaring is remekül kiegészíti az ízvilágot
Hozzávalók
Rántott camembert sajt hozzávalói
sütéshez
tálaláshoz
Készíts róla egy képet és töltsd fel!