Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Krumpligombóc (gölődin) leves

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Krumpligombóc (gölődin) leves

Krumpligombóc (gölődin) leves

Feltöltötte: Gyöngyi | 2025.02.01.
könnyű
45 perc
8 főre
leves
  • Krumpligombóc (gölődin) leves
  • Krumpligombóc (gölődin) leves
  • Krumpligombóc (gölődin) leves
3
Előkészület: 15 perc
Főzés: 30 perc
Sütés: 0 perc

A gölődin leves egy igazi klasszikus a magyar konyhából, amelyet a selymesen lágy burgonyagombócok és a gazdag, zöldséges alaplevet kiegészítő ízvilág tesz különlegessé. Egyszerűen elkészíthető fogás, ami mégis tartalmas és melengető – tökéletes választás hétköznapokra és ünnepi alkalmakra egyaránt.

Elkészítés lépései

  1. Leves elkészítése:

    1, Előkészítés
    Tisztítsuk meg az összes zöldséget (sárgarépát, fehérrépát, zellert és burgonyát), majd vágjuk fel karikára vagy kisebb darabokra. Tegyük félre őket, amíg előkészítjük a főzőedényt.

    2, Zöldségek dinsztelése
    Hevítsük fel a napraforgóolajat egy fazékban vagy lábasban, és tegyük bele a karikára vágott zöldségeket. Óvatosan dinszteljük meg őket, hogy kicsit megpuhuljanak, de ne égjenek le. Ezután szórjuk rájuk a finomlisztet, és keverjük össze alaposan, hogy a liszt enyhén rátapadjon a zöldségekre.

    3, Fűszerezés és felöntés
    Ezután kockázzuk rá a vöröshagymát, majd szórjuk meg a fűszerpaprikával. Öntsünk hozzá nagyjából két liter vizet. Tegyük bele a csöves paprikát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd végül adjuk hozzá a paradicsomlevet. Keverjük jól el, és lassú tűzön forraljuk tovább, hogy az ízek összeérjenek.

  2. Gölődin (burgonyagombóc) elkészítése

    1, Burgonya főzése
    Hámozzuk meg és daraboljuk fel a burgonyát, majd sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, szűrjük le, és törjük össze burgonyanyomóval vagy villával, hogy krémes masszát kapjunk.

    2, Tészta összeállítása
    Ízlés szerint sózzuk a tört burgonyát, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Annyi lisztet tegyünk bele, amennyitől összeáll, és jó állagú, könnyen formázható gombócokat tudunk gyúrni. Nem baj, ha kicsit lágy marad, de ne essen szét.

    3, Gombócok kifőzése a levesben
    Amikor a leves majdnem teljesen megfőtt, óvatosan, forrás közben tegyük bele a gölődineket (kis gömböket formáljunk a burgonyás masszából). Főzzük addig, amíg a gölődinek fel nem jönnek a leves tetejére – ekkorra el is készülnek.

  3. Tálalás
    Tálalás előtt szórjuk meg a levest apróra vágott petrezselyemmel. Forrón kínáljuk, hogy a gölődinek és a zöldségek finom, ízletes állagát megőrizzük.

Elkészítési tippek és trükkök

Ha azt szeretnéd, hogy a gölődinek még puhábbak és könnyebbek legyenek, hagyd egy kicsit hűlni a frissen főtt, összetört burgonyát, mielőtt hozzáadnád a lisztet. Így a massza kevésbé lesz forró, és jobban összeáll a gombóc gyúrásánál, miközben megőrzi lágy állagát.

vegetáriánus recept
ebéd
magyar recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

8 főre

Leves hozzávalói

1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db zeller
2 db burgonya
1 db vöröshagyma
1 kk fűszerpaprika
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
2 ek napraforgó olaj
1 csokor petrezselyem
1 ek finomliszt
1 db zöldpaprika
2 ek paradicsomlé

Gölődin gombócokhoz

500 g burgonya
finomliszt
ízlés szerint só
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

5/5 értékelés 1 szavazat alapján

Gyöngyi konyhája

Gyöngyi

Gyöngyi
2 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Mennyei, krémes rizskoch
Mennyei, krémes rizskoch
könnyű
60 perc
Tejfölös sajtos pogácsa
Tejfölös sajtos pogácsa
könnyű
120 perc
Sonkás töltött tojás
Sonkás töltött tojás
könnyű
45 perc
Gölődinleves
Gölődinleves
könnyű
45 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.