Krumpligombóc leves
Egy régi hagyományos népi étel családunk nagy kedvence. Nagyitól tanultam.
Elkészítés lépései
A megtisztított krumplit karikára vagy nagyobb kockákra vágjuk és feltesszük bő, sós vízben főzni. Amíg fő a krumpli, addig elkészítjük a levesalapot.
A hagymát zsíron megdinszteljük csipet sóval, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, felöntjük 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a paprikát, a paradicsomot és a zellert, majd lassú tüzűn főzzük.
Ha megfőtt a krumpli, leszűrjük és a levét a leveshez öntjük. A megfőtt krumplit krumplinyomón átnyomjuk, teljesen kihűtjük mert különben a tészta visszalágyul.
Ha kihűlt, akkor beleütjük a tojást, sózzuk, apránként hozzáadjuk a lisztet és végül összegyúrjuk. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk. A tésztát henger alakúra formázzuk, tetszés szerinti vastagságúra késsel felvágjuk.
Majd kézzel gombócokat formázunk és a forrásban lévő levesbe főzzük. Ha a gombócok feljönnek a leves tetejére akkor elkészült a krumpligombóc leves.
Tálalásnál felaprított petrezselyem zölddel meghintjük.
Készíts róla egy képet és töltsd fel!