Hogyan nem ragad le a palacsinta?
Kép forrása: Pixabay

Ha valamiért olyan embereket keresnénk, akik nem szeretik a palacsintát, bizony nehéz dolgunk lenne. Ennek a korszakokon átívelő kedvencnek az elkészítése azonban sokak számára nem is olyan egyszerű. A rendkívül bosszantó leragadás sokak életét keserítette már meg. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készíthető el tökéletes palacsinta, amely garantáltan nem esik szét a serpenyőben.

Az alapoktól kezdve

A sikeres palacsintasütés alapja a jó recept. A hagyományos palacsintatészta egyszerű összetevőkből áll: liszt, tojás, tej, és egy csipet só. Azonban a titok a részletekben rejlik. A tökéletes tésztához az arányoknak pontosnak kell lenniük, és a hozzávalókat a megfelelő sorrendben kell összekeverni.

Hozzávalók:

  • 250g finomliszt
  • 2 nagy tojás
  • 500ml tej
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj

Előkészítés:

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tojásokat egyenként beleütjük, majd óvatosan elkezdjük összekeverni, miközben fokozatosan hozzáadjuk a tejet, hogy sima, csomómentes tésztát kapjunk.

Pihentetés

A tészta pihentetése kulcsfontosságú lépés. Legalább 30 percig, de akár egy éjszakán át is pihentethetjük a hűtőben, ami segít, hogy a liszt teljesen felszívja a nedvességet, és a tészta selymesebbé váljon.

Sütés

A sütés előtt adjunk hozzá 2 evőkanál olajat vagy olvasztott vajat a tésztához, ez segít megakadályozni, hogy a palacsinták letapadjanak.

A tökéletes sütés titkai

A palacsinta sütésekor néhány további trükkre is szükség van a sikeres eredmény érdekében. Használjunk jó minőségű, tapadásmentes serpenyőt, amely egyenletesen oszlatja el a hőt. A serpenyőt kellően, de nem túlzottan melegítsük elő. Gyakran mondják, hogy az első palacsinta a próba darab. Ez segít, hogy a szakács belője a serpenyő hőfokát és az ideális sütési időt.

Amikor a palacsinta szélei aranybarnára sülnek és a teteje buborékolni kezd, itt az ideje a fordításnak. Használjunk lapos, széles spatulát, hogy óvatosan, de határozott mozdulattal megfordítsuk. A haladó szinten lévők dobálással is próbálkozhatnak, de azt javasoljuk, hogy erre ne a legelső alkalomnál kerüljön sor. 

Vigyázzunk! A túl magas hőmérséklet miatt könnyen leragadhat a palacsintánk!  A közepes hőmérséklet általában ideális, ami lehetővé teszi, hogy a palacsinta egyenletesen süljön meg anélkül, hogy leégne vagy kiszáradna.

Legyünk türelmesek! Amíg a palacsinta egyik oldala sül, fontos, hogy ne piszkáljuk vagy próbáljuk meg mozgatni. Hagyjuk, hogy teljesen megsüljön az egyik oldalon, mielőtt megpróbálnánk megfordítani. Ez segít megelőzni, hogy szétessen. A palacsinta olyan étel, ami mellől nem szabad elmozdulni. Egy darab kisütése biztosan nem fog tovább tartani 1-2, maximum 3 percnél.

Mint minden konyhai tevékenység, a palacsintasütés is gyakorlást igényel. Ne csüggedjünk, ha az első néhány próbálkozás nem tökéletes. A gyakorlással és persze tippjeink betartásával időről időre finomabb tésztákat fogunk készíteni. És hogy mit tegyünk bele? Erre vonatkozóan nem tudunk tippeket adni, hiszen mindenki azt tölt bele, amit a legjobban szeret.