Karfiol krémleves krutonnal
 

A PCOS-szel küzdők számára a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú lehet a tünetek kezelésében és az egészség megőrzésében, javításában. A levesek remek módjai annak, hogy tápanyagban gazdag, ugyanakkor telítő ételeket fogyasszunk, amelyek segíthetnek a fogyásban és a vércukorszint egyensúlyban tartásában.

Ebben a cikkben 9 ízletes és tápláló levest mutatunk be, melyek tökéletesek a PCOS-diétához. Minden leves tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában, a gyulladás csökkentésében és az étvágy kontrollálásában. Ezenkívül mindegyik recept gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

Mi az a PCOS diéta?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan állapot, amely sok nőt érint, és az étrendnek kulcsfontosságú szerepe van a tünetek kezelésében. A PCOS-diéta az ösztrogén egyensúlyának megteremtéséről és az inzulinszint kezeléséről szól. Tipikusan olyan ételeket tartalmaz, amelyek alacsony szénhidráttartalmúak, magas fehérjetartalmúak és gazdagon tartalmaznak egészséges zsírokat, rostokat.

Ez az étrend nemcsak a testsúly kezelésében segít, hanem csökkenti a diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is, amelyek gyakran társulnak a PCOS-szel.

Milyen leveseket lehet enni Keto-diéta alatt?

Amikor Keto-diétán vagyunk, a lényeg, hogy olyan leveseket fogyasszunk, amelyek alacsony szénhidráttartalmúak, ugyanakkor bőven tartalmaznak egészséges zsírokat. Az ideális Keto leves csontlevesből készülnek, vagy tejszínes alapúak, vagy tele vannak olyan zöldségekkel, melyek keményítőtartalma alacsony. Ezek nem csupán táplálóak, hanem segítenek a ketózis fenntartásában is, amely az az állapot, amikor a tested a zsírt égeti energiává, nem pedig a szénhidrátot.

Sárgarépát tartalmazó leves jó a PCOS számára?

Sárgarépát tartalmazó leves jó választás lehet a PCOS-diétához, de csak ha helyesen készítjük el. A sárgarépa szénhidráttartalma ugyan magasabb mint a legtöbb zöldségnek, de ha mérsékelt mennyiségben használunk belőle és más, alacsony szénhidráttartalmú összetevőkkel kombináljuk, akkor jól illeszkedhet a PCOS-barát Keto-diétánkba. Az egész csupán az összetevők kiegyensúlyozásáról szól, hogy a végeredmény alacsony szénhidráttartalmú étel legyen.

Az alábbiakban 9 Keto-barát levest szeretnénk bemutatni, melyek tökéletesen illeszkedhetnek a PCOS-étrendünkbe.

Karfiolkrémleves

Karfiolkrémleves
 

Hozzávalók

  • 1 nagy fej karfiol (rózsákra bontva)
  • 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 közepes méretű hagyma (apróra vágva)
  • 1 l csirke- vagy zöldség-alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

Egy nagyobb lábasban melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát és pároljuk addig, amíg üveges, átlátszó nem lesz. Ha a hagyma megpárolódott, adjuk hozzá a karfiol rózsákat és öntsük fel az alaplével. Lassú tűzön főzzük addig, amíg a karfiol meg nem puhul. Ha a karfiol megpuhult, egy botmixer segítségével pépesítsük a levest, míg sima, krémes nem lesz. Vgül keverjük hozzá a tejszínt, ízesítsük sóval és frissen őrült fekete borssal.

Cheddar-sajtos brokkolikrémleves

Cheddar-sajtos brokkolikrémleves
 

Hozzávalók

  • 1 nagyobb fej brokkoli (apró rózsákra vágva)
  • 15-20 dkg cheddar sajt (reszelt)
  • 500 ml csirke-alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

Egy nagy fazékban, közepes lángon olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a brokkoli rózsákat és kicsit pirítsuk meg. Öntsük fel az alaplével, majd forraljuk fel. Amint a brokkoli megpuhul, egy botmixer segítségével turmixoljuk, pépesítsük a levest, de csak annyira, hogy kicsit darabos, de mégis krémes állagot kapjunk. Adjuk hozzá a tejszínt és a reszlet cheddar sajtot is és kevergessük addig, amíg a sajt teljesen bele nem olvad. Ízesítsük sóval és frissen őrült fekete borssal.

Pikáns sütőtökkrémleves

Pikáns sütőtökkrémleves
 

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej hagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 80 dkg sütőtök
  • 200 ml kókusztej (konzerv)
  • 500 ml zöldség-alaplé
  • 1 teáskanál curry por
  • 1 teáskanál kömény
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

A sütőtököt vágjuk négy részbe és 180 °C-os sütőben süssük 40-50 percig, amíg puha nem lesz. Egy nagyobb fazékban az olívaolajon pároljuk üvegesre meg a hagymát és a fokhagymát, amíg puha nem lesz. Adjuk hozzá a megpuhult sütőtököt, a kókusztejet, az alaplét, a curry port és a köményt. Forraljuk fel, majd főzzük körülbelül 15 percig. Ízesítsük sóval és borssal. Egy simább textúra érdekében turmixoljuk a levest botmixerrel.

Csirkés Zoodle leves

Csirkés zoodle leves
 

A Zoodle leves  (zoodle soup) olyan leves, amiben spirálformára vágott cukkini (zoodles) helyettesíti a hagyományos tésztát. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a leveshez extra zöldségeket csempésszünk egy könnyedebb és tápanyagdúsabb fogás érdekében.

Hozzávalók

  • 2 db csirkemell (kockázva)
  • 2 nagy cukkini (spirálformára vágva)
  • 1 liter csirke-alaplé
  • 25 dkg vegyes zöldség (répa, zeller, apróra vágva)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

Egy fazékban közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a csirkemell kockákat és süssük fehéredésig. Adjuk hozzá a vegyes zöldségeket, és pároljuk néhány percig. Öntsük fel az alaplével majd forraljuk fel. Forralás után vegyük vissza kis lángra és adjuk hozzá a cukkiniből készített spirál tésztát és főzzük további 3-5 percig. Ízesítsük sóval és borssal.

Bazsalikomos paradicsomleves

Bazsalikomos paradicsomleves
 

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 5 db kicsi paradicsom
  • 500 ml sűrített paradicsom
  • 200 ml zöldség-alaplé
  • 150 ml tejszín
  • friss bazsalikom (apróra vágva)
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

Egy nagy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg benne a hagymát, majd nyomjuk bele a fokhagymát. Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, a sűrített paradicsomot és az alaplét és a bazsalikomot. Forraljuk fel, majd főzzük körülbelül 10 percig. Egy botmixerrel pépesítsük a levest. Keverjük hozzá a tejszínt, ízesítsük sóval és borssal, majd forraljuk össze.

Spenótos gombakrémleves

Spenótos gombakrémleves
 

Hozzávalók

  • 250 g gomba (karikázva)
  • 60 g spenót (friss)
  • 1 közepes vöröshagyma (kockázva)
  • 750 ml zöldség-alaplé
  • 250 ml tejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

Egy nagy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg a gombát és a hagymát. Ha megpuhultak, adjuk hozzá az alaplevet és forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le kis lángra, majd adjuk hozzá a spenótot és főzzük, amíg össze nem esik. Krémes textúrához botmixerrel turmixoljuk össze kicsit a levest. Keverjük hozzá a tejszínt, ízesítsük sóval és borssal.

Zöldséges marhahúsleves

Zöldséges marhahúsleves
 

Hozzávalók

  • 500 g marhahús (kockázva)
  • 25 dkg vegyes zöldség (répa, zeller, zöldbab, apróra vágva)
  • 1 l marhahús-alaplé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

Egy nagy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, és pirítsuk meg benne a marhahúst. Adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket, és pirítsuk néhány percig. Öntsük fel az alaplével és forraljuk fel. Lassú tűzön főzzük, amíg a marhahús meg nem puhul. Ízesítsük sóval és borssal.

Tojásos újhagymaleves

Tojásos újhagymaleves
 

Hozzávalók

  • 1 l csirke-alaplé
  • 2 db tojás (felverve)
  • 2 szál újhagyma (apróra vágva)
  • egy csipet őrölt gyömbér
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

Forraljuk fel az alaplevet egy lábasban. Ízesítsük sóval, borssal és gyömbérrel. Lassan öntsük bele a felvert tojásokat a forró levesbe és közben óvatosan kavargassuk hogy tojásszálak képződjenek. Végül szórjuk meg az apróra vágott újhagymával.

Spárgakrémleves

Spárgakrémleves
 

Hozzávalók

  • 500 g spárga (megtisztítva és felkockázva)
  • 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 közepes vöröshagyma (kockázva)
  • 1 l csirke- vagy zöldség-alaplé
  • 250 ml tejszín
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

Melegítsük fel az olívaolajat egy lábasban. Adjuk hozzá a fokhagymát és a hagymát, és pároljuk, amíg átlátszóvá nem válnak. Adjuk hozzá a spárgát és az alaplevet és lassú tűzön addig főzzük, amíg a spárga meg nem puhul. Egy botmixer segítségével turmixoljuk le a levest, hogy krémes textúrája legyen. Keverjük hozzá a tejszínt, és ízesítsük sóval és borssal.