Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Erdélyi lucskos káposztaleves

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Erdélyi lucskos káposztaleves

Erdélyi lucskos káposztaleves

Feltöltötte: Kisfazék | 2025.05.11.
könnyű
85 perc
8 főre
leves
  • Erdélyi lucskos káposztaleves
1
Előkészület: 25 perc
Főzés: 60 perc
Sütés: 0 perc

Az erdélyi konyha egyik igazi különlegessége a lucskos káposzta, amely egyszerre savanykás, fűszeres és laktató. A következő recept egy klasszikus változatot mutat be, amelyben a friss káposzta, a füstölt hús és az erdélyi fűszerek ízletes harmóniát alkotnak. Egy kiadós leves, amit érdemes tejföllel és csípőssel tálalni.

Ez a leves nemcsak tartalmas és tápláló, hanem a füstölt hús és a savanykás káposzta miatt igazi otthonos ízeket idéz. Erdélyből származik, mégis bármely asztalon megállja a helyét.

Elkészítés lépései

  1. Alap készítése: A megtisztított vöröshagymát finomra aprítjuk, majd egy nagyobb fazékban kevés olajon üvegesre pároljuk. Ízlés szerint megszórjuk pirospaprikával, gyorsan átkeverjük, hogy meg ne égjen, majd azonnal felöntjük vízzel.

  2. A hús főzése: A füstölt húst kisebb darabokra vágjuk, és a forró, hagymás alaphoz adjuk. Közepes lángon főzni kezdjük, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul – ez húsféleségtől függően akár 40–60 perc is lehet.

  3. Zöldségek hozzáadása: Ezután a káposztát durván 2x2 centiméteres kockákra vágjuk. (A sárgarépát, ha használjuk, szintén karikára vagy félkarikára szeleteljük.) A zöldségeket a leveshez adjuk.

  4. Fűszerezés: A friss kaprot és a csombort (más néven borsikafűt) cérnával vagy konyhai zsinórral összekötjük – így főzés után egyszerűen eltávolíthatók –, majd ezeket is a fazékba tesszük. Ízesítjük sóval, borssal, és hozzáadjuk az ecetet, valamint a cukrot is, hogy harmonikus legyen a savanyúság.

  5. A leves sűrítése (habarás): Ha a káposzta megpuhult, elkészítjük a habarást. Ehhez a lisztet simára keverjük a tejjel, csomómentesre dolgozzuk, majd fokozatosan, állandó keverés mellett beleöntjük a forró levesbe. Néhány percig forraljuk, hogy a habarás besűrítse a levest, és a liszt íze is kifőjön.

  6. Tálalás: A lucskos káposztát tejföllel kínáljuk, és aki szereti a csípőset, egy kevés erős paprikával is megbolondíthatja. Friss kenyérrel az igazi!

Elkészítési tippek és trükkök

Elkészítési tippek lucskos káposztához:

Füstölt hús áztatása: Ha nagyon sós a füstölt hús (pl. csülök vagy tarja), érdemes előző este hideg vízbe beáztatni, vagy külön vízben kicsit előfőzni, hogy ne legyen túl sós a leves.

Káposzta frissessége számít: Fiatal, zsengébb káposztával rövidebb a főzési idő, és édeskésebb lesz az íze. Ha keményebb, későbbi káposztát használsz, vágd kisebb darabokra és főzd kicsit tovább.

Sárgarépa – csak ha lágyítani szeretnéd az ízvilágot: A sárgarépa enyhén édesíti a levest, így ha a karakteres, savanykás ízeket szereted, akár el is hagyhatod.

Kaprot és csombort cérnával kösd össze: Ez segít abban, hogy ne ússzon szét a levesben, és főzés végén egyszerűen eltávolítható. Az ízét így is kiadja a főzés során.

Ecet és cukor egyensúlya: Először csak 1 evőkanál ecetet adj hozzá, és kóstold meg. A második kanál csak akkor kell, ha savanyúbban szeretnéd. A cukor kiegyensúlyozza az ecetet – ne hagyd ki.

Habarás trükkje: A lisztes-tejes habarást érdemes hőkiegyenlítéssel (egy merőkanál forró levest keverj a habarásba) fellazítani, mielőtt a forrásban lévő leveshez öntöd, hogy ne csomósodjon.

Pihentesd kicsit: A leves ízei még jobban összeérnek, ha főzés után lefeded, és legalább 20–30 percet állni hagyod tálalás előtt.

Tálalási ötlet: Egy kanál tejföllel és csípős paprikával megbolondítva még karakteresebb lesz – kiváló friss házikenyérrel vagy puha lepénnyel kínálva.

ebéd
erdélyi recept
húsétel recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

8 főre

Lucskos káposztaleves hozzávalói

1 nagy fej káposzta
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
30 dkg füstölt tarja
vagy oldalas vagy csülök
1 csokor kapor
2 szál borsikafű
szárított változat is megfelelő
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint fűszerpaprika
2 ek finomliszt
300 ml tej
2 ek ecet
lehetőleg borecet
1 tk cukor
tejföl
a tálaláshoz
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

Még nem érkezett értékelés.

Kisfazék konyhája

Kisfazék

Kisfazék
3 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Lekváros palacsinta
Lekváros palacsinta
közepes
30 perc
Sertésszűz mézes-mustáros mártásban
Sertésszűz mézes-mustáros mártásban
közepes
45 perc
Olasz kuglóf (panettone) csokisan
Olasz kuglóf (panettone) csokisan
közepes
85 perc
Burgundi marharagu
Burgundi marharagu
közepes
250 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.