Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Aranygaluska vaníliasodóval

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval

Feltöltötte: Bujtor Kriszti | 2025.06.13.
közepes
75 perc
6 főre
desszert
  • Aranygaluska vaníliasodóval
  • Aranygaluska vaníliasodóval
  • Aranygaluska vaníliasodóval
3
Előkészület: 30 perc
Főzés: 15 perc
Sütés: 30 perc [180C°]

A puha, foszlós tésztagombócokat cukros-diós réteg fedi, az aranybarna tetejük alatt pedig szaftos, illatos belső rejlik. Ha igazán házias, édes desszertre vágysz, az aranygaluska verhetetlen választás!

Elkészítés lépései

  1. Élesztő felfuttatása

    Langyosítsd meg a tejet (ne legyen forró!), keverd bele a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Várj pár percet, míg habosodni kezd. Ezután keverd hozzá az olvasztott vajat, a citromhéjat, a vaníliát, a tojássárgákat és az egész tojást.

  2. Tészta dagasztása

    A lisztet szitáld dagasztótálba vagy gépbe. Indítsd el a dagasztást, és fokozatosan add hozzá a tojásos-tejes keveréket. Amikor a tészta már alakul, add hozzá a sót is. Addig dagaszd, míg sima lesz, és elválik az edény falától. Fedd le fóliával, és hagyd meleg helyen duplájára kelni (kb. 45–60 perc).

  3. Diós keverék és előkészítés

    Keverd össze a darált diót a porcukorral. Vajazz ki egy kb. 38×26 cm-es hőálló tálat, és szórj bele pár kanál diós keveréket – jól tapadjon az edény falára is.

  4. Tésztagombócok formázása

    A megkelt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre, és szaggass belőle kb. 20 grammos darabokat. Gömbölyítsd ki őket (tenyérrel gyúrd, gömbölyítsd), majd tedd őket néhány másodpercre tejbe, hogy kissé megszívják magukat.

  5. Forgatás és rétegezés

    Forgasd meg a gombócokat a diós-cukros keverékben, és rendezd őket a kivajazott tálba – ne túl szorosan, mert még kelni fognak! Ha marad egy kevés dió, szórd a gombócok közé.

  6. Második kelesztés és sütés

    Takarás alatt keleszd tovább a gombócokat kb. duplájukra (30–40 perc). Közben melegítsd elő a sütőt 170–180 °C-ra. Süsd a galuskát 30–35 perc alatt aranybarnára.

  7. Vaníliasodó (angolkrém) elkészítése

    A tejet melegítsd fel, és add hozzá a vaníliát. A tojássárgákat keverd össze a cukorral és a keményítővel. Fokozatosan önts egy keveset a meleg tejből a tojásos keverékhez (hőkiegyenlítés!), majd az egészet öntsd vissza a lábasba. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd sűrűre, de ne forrald!

  8. Tálalás

    A megsült aranygaluskát kissé hagyd hűlni, majd gombócokra szedve kínáld vaníliasodóval – így lesz igazán ellenállhatatlan!

Elkészítési tippek és trükkök
Ehhez a recepthez nem tartoznak tippek és trükkök.
vegetáriánus recept
ebéd
magyar recept
öntet recept
kelt tészta recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

6 főre

Aranygaluska hozzávalói

560 g finomliszt
500 ml tej
250 ml + ~250 ml az áztatáshoz, 3.6%-os
125 g vaj
plusz egy kevés a tepsi kenéshez
60 g cukor
15 g friss élesztő
2 db tojássárgája
1 db tojás
0.5 citromból nyert citromhéj
1 db vanília
1 db vaníliarúd kikapart magja
2 kk só
300 g dió
200-300 g darált dió
5 ek porcukor
5-6 evőkanál

Vaníliasodó hozzávalói

600 ml tej
3 db tojássárgája
120 g cukor
10 g kukoricakeményítő
vagy liszt
0.5 db vanília
fél vanilia rúd vagy vaníliás cukor
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

Még nem érkezett értékelés.

Bujtor Kriszti konyhája

Bujtor Kriszti

Bujtor Kriszti
1 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Vegán tökfőzelék
Vegán tökfőzelék
könnyű
35 perc
Mézeskalácsos muffin
Mézeskalácsos muffin
könnyű
30 perc
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.