Aranygaluska vaníliasodóval
A puha, foszlós tésztagombócokat cukros-diós réteg fedi, az aranybarna tetejük alatt pedig szaftos, illatos belső rejlik. Ha igazán házias, édes desszertre vágysz, az aranygaluska verhetetlen választás!
Elkészítés lépései
Élesztő felfuttatása
Langyosítsd meg a tejet (ne legyen forró!), keverd bele a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Várj pár percet, míg habosodni kezd. Ezután keverd hozzá az olvasztott vajat, a citromhéjat, a vaníliát, a tojássárgákat és az egész tojást.
Tészta dagasztása
A lisztet szitáld dagasztótálba vagy gépbe. Indítsd el a dagasztást, és fokozatosan add hozzá a tojásos-tejes keveréket. Amikor a tészta már alakul, add hozzá a sót is. Addig dagaszd, míg sima lesz, és elválik az edény falától. Fedd le fóliával, és hagyd meleg helyen duplájára kelni (kb. 45–60 perc).
Diós keverék és előkészítés
Keverd össze a darált diót a porcukorral. Vajazz ki egy kb. 38×26 cm-es hőálló tálat, és szórj bele pár kanál diós keveréket – jól tapadjon az edény falára is.
Tésztagombócok formázása
A megkelt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre, és szaggass belőle kb. 20 grammos darabokat. Gömbölyítsd ki őket (tenyérrel gyúrd, gömbölyítsd), majd tedd őket néhány másodpercre tejbe, hogy kissé megszívják magukat.
Forgatás és rétegezés
Forgasd meg a gombócokat a diós-cukros keverékben, és rendezd őket a kivajazott tálba – ne túl szorosan, mert még kelni fognak! Ha marad egy kevés dió, szórd a gombócok közé.
Második kelesztés és sütés
Takarás alatt keleszd tovább a gombócokat kb. duplájukra (30–40 perc). Közben melegítsd elő a sütőt 170–180 °C-ra. Süsd a galuskát 30–35 perc alatt aranybarnára.
Vaníliasodó (angolkrém) elkészítése
A tejet melegítsd fel, és add hozzá a vaníliát. A tojássárgákat keverd össze a cukorral és a keményítővel. Fokozatosan önts egy keveset a meleg tejből a tojásos keverékhez (hőkiegyenlítés!), majd az egészet öntsd vissza a lábasba. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd sűrűre, de ne forrald!
Tálalás
A megsült aranygaluskát kissé hagyd hűlni, majd gombócokra szedve kínáld vaníliasodóval – így lesz igazán ellenállhatatlan!
Hozzávalók
Aranygaluska hozzávalói
250 ml + ~250 ml az áztatáshoz, 3.6%-os
plusz egy kevés a tepsi kenéshez
1 db vaníliarúd kikapart magja
200-300 g darált dió
5-6 evőkanál
Vaníliasodó hozzávalói
vagy liszt
fél vanilia rúd vagy vaníliás cukor
Készíts róla egy képet és töltsd fel!