Édesburgonyás mákos aranygaluska
Elkészítés lépései
A megpucolt édesburgonyát felkockázzuk és puhára főzzük, majd burgonyanyomón áttörjük.
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a porcukrot, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a kihűlt édesburgonyát, a tojássárgáját, az olajat, a tejet és lágyabb tésztát dagasztunk belőle.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kb 2 cm - es vastagságúra nyújtjuk és egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk , a mákot és a cukrokat összekeverjük.
Egy hőálló formát kivajazunk, a tésztapogácsákat megforgatjuk az olvasztott vajban, utána a cukros mákban és a formába lerakunk egy sort, ezután megszórjuk a tetejét kevés cukros mákkal és következik a másik sor, ugyanúgy mint az első, majd latakarva még 20 percig kelesztjük. Ezután 180 °C - ra melegített sütőbe tesszük és kb 35 - 40 perc alatt készre sütjük.
A sodóhoz, a tojássárgáját, a cukrot és a keményítőt kevés tejjel simára keverjük, a maradék tejet felforraljuk, tűzről levéve hozzácsurgatjuk a keményítős keveréket és az egészet kis lángon , állandó kevergetés mellett összefőzzük. Végül hozzákeverjük a vaníliát is.
Hozzávalók
Tészta elkészítése
lágy
langyos
Összeállításhoz
őrölt
kb 3-4
olvasztott
Készíts róla egy képet és töltsd fel!