Mákos diós duó kalács
Elkészítés lépései
A tésztához 1 dl langyos tej és a cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk elvegyítjuk benne a sót és a porcukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a tojást, az olvasztott vajat és annyi tejet, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez, a vizet a cukorral, vaníliás cukorral szirupos állagúra forraljuk. A mákot citromhéjjal, mazsolával, a diót rummal, mazsolával ízesítjük, majd leforrázzuk annyi sziruppal, hogy kenhető állagot kapjunk. Mindkét töltelékhez hozzákeverünk 1 - 1 ek lekvárt és teljesen kihűtjük.
A megkelt tésztát liszetezett felületen kb 50 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, a tészta hosszabbik felére rákenjük a diós, a másik felére pedig a mákos tölteléket és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A rudat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük enyhén felvert tojással és kb 25 percig kelesztjük. Ezután pár helyen egy hústűvel megszurkáljuk és 180 °C - ra melegített sütőben, szép pirosra sütjük.
olvasztott
langyos
darált
darált
Készíts róla egy képet és töltsd fel!