Kelesztés nélküli kalács
Elkészítés lépései
A cukrot egy kisebb lábasba szórjuk, a tejet ráöntjük és éppen csak kézmelegre – kb. 35 ºC -ra melegítjük. Félrehúzzuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és 10-15 percre félretesszük, hadd kezdjen el dolgozni az élesztő.
A lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk majd a 2-3 darabra vágott hideg vajat teljesen elmorzsoljuk benne.
Hozzáadjuk a tojást, a tejes élesztőt, és sima, inkább kissé kemény, mint lágy tésztát dagasztunk belőle. Formázzuk, kikent, lisztezett tepsibe tesszük.
Felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben, 195 ºC, légkeveréses sütőben 180 ºC kb. 25 percig sütjük. Azon forrón cukros vízzel leecseteljük, ettől csillog olyan szépen.
A nyújtáshoz: egy kevés finomliszt,
a lekenéshez: 1 tojás,
a sütés végére: cukros víz.
Mazsolát is tehetünk bele.
Készíts róla egy képet és töltsd fel!