Erdélyi töltött káposzta
Az erdélyi töltött káposzta az egyik legízesebb és leglaktatóbb étel, amely a Kárpát-medence gasztronómiájának igazi gyöngyszeme. A füstölt csülök gazdag ízvilágot kölcsönöz a káposztának és a tölteléknek egyaránt, míg a tejfölös tálalás tökéletesen ellensúlyozza az étel savanykás karakterét.
Elkészítés lépései
Előkészítés:
A savanyú káposzta torzsáját éles késsel kivágjuk, majd óvatosan leszedjük a nagyobb, ép leveleket, amelyek majd a töltelék „burkolásához” kellenek. A levél erezetét, különösen a vastagabb főeret, vékonyra vágjuk vagy kiklopfoljuk, hogy könnyebben lehessen hajtogatni.
A megmaradt káposztát leveleire bontjuk, feltekerjük, majd vékony csíkokra metéljük. Ez lesz az alapréteg a fazékban.
Töltelék elkészítése:
A hagymát finomra vágjuk, majd kevés zsiradékon megpirítjuk. Mikor üveges, levesszük a tűzről, meghintjük pirospaprikával, és elkeverjük. A darált húst egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a megpirított, paprikás hagymát, a nyers, megmosott rizst, a zúzott fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk.
Ezután egy-egy evőkanálnyi tölteléket helyezünk a káposztalevelek közepére, a két oldalt ráhajtjuk, majd szorosan feltekerjük. A végeit az ujjunkkal óvatosan benyomkodjuk, hogy ne nyíljanak ki főzés közben.
Főzés:
Egy nagyobb fazék aljára szórjuk a vékonyra vágott káposztát. Erre helyezzük a füstölt csülköt, majd körben elrendezzük a megtöltött káposztatekercseket. Ha marad vágott káposzta, azt a tetejére is rászórhatjuk.
Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az egészet, majd lefedve, alacsony hőfokon főzzük. Addig főzzük, amíg a káposztalevelek teljesen megpuhulnak, a töltelék is átfő, és a csülök omlós lesz – ez akár 2–2,5 órát is igénybe vehet.
Tálalás:
Forrón, friss kenyérrel és bőséges adag tejföllel kínáljuk. A füstös ízű csülök és a savanyú káposzta harmonikus elegye igazi ünnepi fogássá teszi ezt az ételt, de hétvégi lakomákhoz is ideális választás.
Előkészítési tippek:
1, Ha a levelek túl savanyúak vagy túl sósak, öblítsd át őket hideg vízben, vagy áztasd 10–15 percre. Így kellemesebb lesz az ízük, és jobban kihozza a töltelék karakterét.
2, Ha a levelek túl merevek a hajtogatáshoz, forrázd le őket egy-két percre forró vízben. Ettől hajlékonyabbak lesznek, és könnyebb lesz feltekerni őket anélkül, hogy szétrepednének.
3, A füstölt csülköt elő lehet főzni külön, 30–40 percig, hogy kissé megpuhuljon és kiengedje a felesleges sót. A főzőlevet akár részben felhasználhatod a káposzta főzéséhez is, extra ízt adva az ételnek.
Főzési tippek:
1, Fontos, hogy az aljára mindig a vágott káposzta kerüljön, hogy ne égjen le a töltelék. A csülköt középre tedd, így egyenletesebben fő meg, és a füstös íz jobban átjárja az egész ételt.
2, Csak annyi vizet önts rá, hogy éppen ellepje a töltelékeket, mert a káposzta is enged levet. Túl sok víz esetén „leveses” lehet a végeredmény, ami elnyomja az ízeket.
3, A töltött káposztának nem szabad zubogva főnie – alacsony lángon, lassan főzd, akár 2–3 órán át. Így lesz igazán puha a káposzta és szaftos a töltelék.
Ízesítési tippek:
1, Egy kevés babérlevél, őrölt kömény, vagy egy marék apró füstölt szalonna a vágott káposztához adva még gazdagabbá teszi az ízhatást.
2, Ha kedveled az erőteljesebb ízeket, a töltelékbe tett fokhagyma mellé tehetsz egy gerezdet a főzővízbe is.
3, A tálaláskor egy kis friss kenyér vagy akár polenta (puliszka) is kiváló kísérője lehet. A tejfölt ízlés szerint ízesítheted egy csipet sóval vagy aprított kaporral.
Hozzávalók
Elkészítéshez
a tálaláshoz
Készíts róla egy képet és töltsd fel!