Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Gőzgombóc

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Gőzgombóc

Gőzgombóc

Feltöltötte: Kisfali Judit | 2023.10.06.
közepes
90 perc
6 főre
főétel
  • Gőzgombóc
1
Előkészület: 90 perc
Főzés: 0 perc
Sütés: 0 perc
Egy igazán ízletes Gőzgombóc, Kisfali Judit konyhájából.

Elkészítés lépései

  1. A gőzgombóc készítéshez használhatunk párolót, tésztaszűrőt, illetve számtalan konyhai eszközt. Most arra mutatunk egy megoldást, mikor semmi kifejezetten e célra való eszköz nem áll rendelkezésünkre. Egy nagy lábasba teszünk egy kiszúrót (bármilyen alakút), amire jelen esetben egy csatos tortaforma alját tesszük, aminek a lábasnál kisebb az átmérője. Ez alá fogjuk tölteni a vizet, hogy a gombócok ne legyenek vízben.

  2. Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe, vagy dagasztótálba mérünk, és alaposan kidolgozzuk a lágy tésztát.

  3. Ezután enyhén lisztezett asztalra borítjuk az elkészült tésztát, majd kigömbölyítjük. Egy tálat vékonyan kikenjük olajjal, ebbe tesszük a tésztát, a felszínét is lekenjük olajjal vékonyan.

  4. 30-40 C-ra állított sütőben, vagy meleg helyen kb. 60 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett asztalra borítjuk, hengerré sodorjuk. Felvágjuk annyi darabra, ahány gombócot készítünk belőle.

  5. A darabokat egyenként kigömbölyítjük, majd 5 perc pihentetés után kilapítjuk őket. Közepükbe egy teáskanálnyi keményre főzött szilvalekvárt teszünk. (Valóban lényeges, hogy "kemény" lekvár legyen.) Majd becsomagoljuk a tölteléket, alaposan összecsipkedjük az alját, hogy ne tudjon kinyílni, végül kicsit még gömbölyítjük őket. Nagyon lényeges, hogy a kész gombócok közepén legyen a lekvár, mert ha valahol elvékonyodik a tészta, könnyen esztétikai hibás lesz a gombóc

  6. Most az előkészített, vízzel töltött lábast tűzhelyre tesszük. Mikor az aljában forr a víz, egy méretre vágott szilikonos sütőpapír darabra beleteszünk egy-két, vagy több gombócot, a lábas méretétől függően. Lefedjük, és 15 percen át nagy lángon készre gőzöljük a gombócokat. Közben ne emeljük fel a fedőt, mert azonnal összeesik a tészta

  7. Míg gőzöljük a gombócokat. Elkészíthetjük a vanília sodót. Az összes hozzávalót egy lábasba mérjük, összekeverjük, majd a tűzhelyen, lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük.

  8. Az elkészült gőzgombócokat forrón, vaníliasodóval leöntve, porcukros darált mákkal megszórva tálaljuk.

Elkészítési tippek és trükkök
Ehhez a recepthez nem tartoznak tippek és trükkök.
vegetáriánus recept
ebéd
osztrák recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

6 főre

Gőzgombóc

550 g finomliszt
BL55
30 g élesztő
friss
40 g cukor
2 g só
1 db tojássárgája
1 db tojás
közepes, "M"-es méretű
250 ml tej
2,8%-os
20 g vaj
1 citromból nyert citromhéj
reszelt

A töltelékhez

120 g szilvalekvár
keményre főzött

A sodóhoz

1 l tej
2,8%-os
6 db tojássárgája
1 db vanília
1 vaníliarúd belseje
12 g étkezési keményítő
120 g porcukor

A tetejére

porcukor
mák
darált
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

5/5 értékelés 1 szavazat alapján

Kisfali Judit konyhája

Kisfali Judit

Kisfali Judit
2 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Marika szelet
Marika szelet
közepes
30 perc
Grízes mézes
Grízes mézes
közepes
60 perc
Almás pite
Almás pite
könnyű
60 perc
Raffaello házilag
Raffaello házilag
könnyű
25 perc
  • Még több recept

Még több főétel

Húsgombócos spagetti (al'a Susi és Tekergő)
Húsgombócos spagetti (al'a Susi és…
közepes
50 perc
Majorannás hús sváb burgonyagombóccal
Majorannás hús sváb burgonyagombóccal
közepes
60 perc
Szilvás gombóc
Szilvás gombóc
közepes
45 perc
Sütőtökös túrógombóc pirított diómorzsában
Sütőtökös túrógombóc pirított…
könnyű
60 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.