Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Hagyományos tojásleves

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Hagyományos tojásleves

Hagyományos tojásleves

Feltöltötte: Kisfazék | 2025.06.11.
közepes
25 perc
4 főre
leves
  • Hagyományos tojásleves
1
Előkészület: 5 perc
Főzés: 20 perc
Sütés: 0 perc

A tojásleves igazi retró fogás, amit sokan gyerekkorukból ismernek, mégis a mai napig megállja a helyét a magyar konyhában. Egyszerű, olcsó és gyorsan elkészíthető étel, amit nemcsak a nosztalgia, hanem az íze miatt is érdemes újra felfedezni. A pirított liszt és a fűszerpaprika alapja megadja az étel karakterét, míg a felvert tojás szép fodrosra fő a forró levesben. Remek választás egy rohanós hétköznapon, vagy amikor valami meleg, házias fogásra vágyunk. Ha egy kis extra ízre vágysz, dobhatsz bele egy gerezd fokhagymát vagy egy kevés csipe…Tovább

A tojásleves igazi retró fogás, amit sokan gyerekkorukból ismernek, mégis a mai napig megállja a helyét a magyar konyhában. Egyszerű, olcsó és gyorsan elkészíthető étel, amit nemcsak a nosztalgia, hanem az íze miatt is érdemes újra felfedezni. A pirított liszt és a fűszerpaprika alapja megadja az étel karakterét, míg a felvert tojás szép fodrosra fő a forró levesben. Remek választás egy rohanós hétköznapon, vagy amikor valami meleg, házias fogásra vágyunk. Ha egy kis extra ízre vágysz, dobhatsz bele egy gerezd fokhagymát vagy egy kevés csipetkét is.

Elkészítés lépései

  1. Rántás pirítása: Forrósítsd fel az olajat egy közepes méretű lábasban, majd szórd rá a lisztet, és pirítsd aranyszínűre (zsemleszínűre).

  2. Alapfűszerek hozzáadása: Szórd bele a finomra vágott hagymát, az őrölt köményt és a fűszerpaprikát, majd gyorsan keverd át, hogy a paprika ne égjen meg.

  3. Felöntés és főzés: Öntsd fel 2 liter vízzel, dobd bele a babérleveleket, sózd meg, majd forrald fel.

  4. Savanyítás, sűrítés: Ízlés szerint savanyítsd egy evőkanálnyi ecettel.  Ezután csurgasd bele a 2 db enyhén felvert és sózott tojást, hogy szép „tojásfoszlányokat” kapj.

  5. Buggyantott tojások: A maradék 4 db tojást egyenként, egy kis tálból óvatosan csúsztasd a forró levesbe, mintha buggyantott tojást készítenél. Várd meg, míg ismét gyöngyözve forr, ekkor a leves már tálalható is.

Elkészítési tippek és trükkök

Liszt pirítása

Ha a liszt túl gyorsan barnul, húzd le pár másodpercre a lángról – így nem lesz kesernyés.

Paprika kezelése

A fűszerpaprikát mindig a hagyma után add hozzá, a tűzről a lábast lehúzva, majd a keverést követően azonnal öntsd fel vízzel, hogy a fűszerpaprika ne égjen meg és ne legyen keserű íze.

Ecet

A 10%-os ecet klasszikus, de fehérborecettel is finom; vagy ha nem szereted az ecetet, akkor citromlével is savaníthatod a levest. Citromlével lágyabb, „gyengébb” savat kapsz.

Tojásfoszlány

A felvert tojást vékony sugárban, folyamatos keverés mellett öntsd bele – így szép, egységes „szálacskák” képződnek.

Buggyantott tojás

Ha attól tartasz, hogy a tojás szétfolyik, cseppents a vízbe egy kevés ecetet, vagy előbb egy kisebb merőkanálban „előfőzheted”, majd óvatosan csúsztasd bele.

Tálalás

Friss, puha fehérkenyérrel vagy pirított zsemlekockával is tálalhatjuk a tojáslevest. Ha marad belőle, hűtve másnapra még jobban összeérnek az ízek.

cukormentes recept
laktózmentes recept
ovo-vegetáriánus recept
szójamentes recept
tejmentes recept
vegetáriánus recept
ebéd
magyar recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

4 főre

Tojásleves hozzávalói

6 db tojás
6 db babérlevél
2 ek napraforgó olaj
1 ek finomliszt
1 kis db vöröshagyma
apróra vágva
1 tk őrölt fűszerkömény
1 tk fűszerpaprika
1 ek ecet
10%-os ecet
2 l víz
ízlés szerint só
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

Még nem érkezett értékelés.

Kisfazék konyhája

Kisfazék

Kisfazék
3 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Cajun csirkés rigatoni
Cajun csirkés rigatoni
könnyű
40 perc
Egyszerű meggyes piskóta
Egyszerű meggyes piskóta
könnyű
45 perc
Olasz kuglóf (panettone) csokisan
Olasz kuglóf (panettone) csokisan
közepes
85 perc
Burgundi marharagu
Burgundi marharagu
közepes
250 perc
  • Még több recept

Még több leves

Tárkonyos karalábéleves
Tárkonyos karalábéleves
könnyű
50 perc
Tárkonyos csirkeraguleves
Tárkonyos csirkeraguleves
közepes
80 perc
Tárkonyos csirkeraguleves
Tárkonyos csirkeraguleves
könnyű
60 perc
Tárkonyos csirkeragu leves
Tárkonyos csirkeragu leves
közepes
60 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.