spárga
 

A spárga, ez a tipikus tavaszi zöldség nemcsak rendkívül egészséges, de számos étel kiváló alapanyaga is lehet. A spárgaszezon alatt többféle módon is felhasználhatjuk, legyen szó húsos, vegetáriánus vagy vegán fogásokról. Íme három különböző recept, amelyek között mindenki találhat ízlésének megfelelőt.

Az elmúlt években a spárga egyre népszerűbb vált hazánkban is, ez nem véletlen, hiszen sokoldalúsága és magas vitamintartalma miatt is kiváló választás. Az általunk most mutatott receptek csak néhány variációt jelentenek arra, hogy milyen sokféleképpen használhatjuk fel ezt a finom zöldséget. A spárga szezonális jellege ráadásul remek alkalmat nyújt arra, hogy megújítsuk tavaszi étrendünket, és valami igazán egészségeset kezdjünk fogyasztani a legkülönbözőbb módokon. 

Spárgás csirke tejszínes mustármártásban

Készítsünk krémes, mustáros csirkemellet friss zöld spárgával! A recept elkészítéséhez 4 csirkemellfilére, 1 csokor zöld spárgára, 2 evőkanál dijoni mustárra, 250 ml tejszínre, sóra és frissen őrölt fekete borsra lesz szükségünk.

Kezdjük a csirkemellek sütésével, sózzuk és borsozzuk, majd forró olajon mindkét oldalát pirítsuk aranybarnára. Egy másik serpenyőben pároljuk meg a megtisztított, darabokra vágott spárgát, majd amikor félig puha, adjuk hozzá a mustárt és a tejszínt, főzzük össze az ízeket. A már elősütött csirkemelleket is tegyük a mártásba, hogy átvegyék annak zamatait, pároljuk együtt még néhány percig. Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal megszórva kínáljuk.

Spárgás rizottó

A második fogásunk egy olaszos rizottó, hús nélkül, amelyet friss spárgával és parmezánnal készítünk. Szükségünk lesz 1 csokor zöld spárgára, 1 csésze jó minőségű rizotto-rizsre, 1 kis fej vöröshagymára, 2 gerezd fokhagymára, 1 liter zöldséglevesre, 100 gramm frissen reszelt parmezánra, sóra és olívaolajra.

A hagymát és fokhagymát apróra vágva dinszteljük meg az olívaolajon, majd adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk, amíg áttetsző nem lesz. Folyamatosan adagolva öntsük hozzá a forró zöldséglevest, és kevergetve főzzük, amíg a rizs megpuhul. Közben a spárgát pároljuk meg külön, majd amikor a rizottó majdnem kész, keverjük hozzá a spárgát és a parmezánt, fűszerezzük sóval, és főzzük készre. Tálaláskor szórjunk rá még egy kevés parmezánt. A zöldség így elképesztően roppanós marad! 

Spárgás quinoa saláta citromos öntettel

Készítsünk egy könnyű, frissítő vegán salátát, ami tökéletes tavaszi étel. Ehhez 1 csokor fehér spárgára, 1 csésze quinoára, 1 csokor újhagymára, 1 citrom levére, 3 evőkanál olívaolajra, friss petrezselyemre, sóra és frissen őrölt fekete borsra lesz szükségünk.

A quinoát főzzük meg sós vízben, amíg megpuhul, majd hagyjuk kihűlni. A spárgát pucoljuk meg és vágjuk kisebb darabokra, majd pároljuk meg enyhén sós vízben. Az újhagymát aprítsuk fel, a petrezselymet vágjuk apróra. Készítsünk öntetet a citromléből, olívaolajból, sóból és borsból. Keverjük össze az összes hozzávalót a quinoával, öntsük rá az öntetet, és alaposan forgassuk össze. Tálaláskor díszítsük friss zöldfűszerekkel.