Túrós zsemlék
Elkészítés lépései
A langyos tejet egy nagy tálba öntjük, beleszórjuk a porélesztőt, cukrot, összekeverjük, lefedve 10-15 percig állni hagyjuk.
Hozzákeverjük a tojásokat és a sót. Hozzáöntjük a liszt felét, összekeverjük, egy ragacsos masszát kapunk.
Hozzáöntjük a liszt másik felét, lágy, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. A végén hozzágyúrjuk a puha vajat is.
A tésztát kivesszük a tálból, jól átgyúrjuk, gombóccá formázzuk. Tiszta tálba téve fóliával letakarjuk, 1 órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót villával kicsit összetörjük, hozzákeverjük a sót, búzadarát, cukrokat, reszelt citromhéjat. Összekeverjük, kicsit állni hagyjuk.
A megkelt tésztából kinyomjuk a levegőt, néhány mozdulattal átgyúrjuk.
A tésztát kettévágjuk, 2 rudat sodrunk belőle, melyeket 6-6 egyenlő részre osztunk, kigombócozzuk. A gomócokat lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, minden oldalát a közepe felé behajtjuk, másik oldalára átfordítjuk.
Középre halmozunk 1 teáskanálnyi tölteléket, sarkait összefogjuk, széleit jól összenyomkodjuk. Az összenyomkodott részekkel lefelé a batyukat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
Letakarva 10-15 percig kelesztjük.
Tetejét megkenjük a felvert tejes tojással.
Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20-25 percig sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral.
Hozzávalók
tészta:
langyos
puha
töltelék:
reszelt
Készíts róla egy képet és töltsd fel!