Rakott zöldbab
A rakott zöldbab egy klasszikus magyar egytálétel, amely tökéletes választás lehet hétköznapi ebédnek vagy vacsorának. Egyszerre tartalmas és harmonikus fogás: fűszeres darált hús, puha rizs, roppanósra főzött zöldbab és selymes tejfölréteg alkotja a rétegeket. Különösen jó választás, ha valami házias, zöldséges, de húsos ételre vágyunk, amit a család minden tagja szeret.
Elkészítés lépései
Rizs főzése
A rizst kevés olajon rövid ideig megpirítjuk, míg kissé átlátszóvá válik, majd felöntjük 2 bögre vízzel. Sózzuk, lefedjük, és alacsony lángon főzzük, amíg a vizet teljesen magába szívja és megpuhul. Ezután félretesszük hűlni.
Húsos alap készítése
A megtisztított hagymákat finomra aprítjuk, majd kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált sertéshúst, és addig pirítjuk, míg kifehéredik, és a leve elpárolog. Ezután jöhet a zúzott fokhagyma, a pirospaprika, só, bors, majoránna, majd felöntjük kb. 1–2 dl vízzel, hogy szaftos legyen. Közepes lángon, időnként megkeverve további 10–15 percig főzzük, amíg a szaft besűrűsödik.
Húsos-rizs keverék
A kész, kissé kihűlt rizst összeforgatjuk a darált húsos raguval, ügyelve arra, hogy egyenletes legyen a keverék.
Zöldbab előfőzése
A zöldbabot megtisztítjuk (végeit levágjuk), majd forrásban lévő sós vízben kb. 8–10 perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük, és félretesszük.
Rétegezés
Egy közepes méretű tepsi vagy jénai tál alját megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Ráterítjük a zöldbab felét, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a húsos-rizses keveréket. Erre kanalazzuk a tejföl felét. Ezután jön a maradék zöldbab, majd a tetejére ismét tejföl kerül.
Sütés
A rakottas tetejét meglocsoljuk egy kevés olajjal, hogy szépen piruljon, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20–25 perc alatt készre sütjük, míg a teteje enyhén megpirul.
Tejföllel a tetején, akár friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Ez a rakott fogás egyszerre laktató és otthonos, ráadásul jól variálható – a zöldbab helyett más főtt zöldséggel (pl. brokkoli, karfiol) is kipróbálhatod!
Hozzávalók
Elkészítéshez
egy kevés a tepsi aljára
Készíts róla egy képet és töltsd fel!