Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Rakott zöldbab

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Rakott zöldbab

Rakott zöldbab

Feltöltötte: Kisfazék | 2025.06.22.
könnyű
90 perc
4 főre
főétel
  • Rakott zöldbab
1
Előkészület: 20 perc
Főzés: 45 perc
Sütés: 25 perc [180C°]

A rakott zöldbab egy klasszikus magyar egytálétel, amely tökéletes választás lehet hétköznapi ebédnek vagy vacsorának. Egyszerre tartalmas és harmonikus fogás: fűszeres darált hús, puha rizs, roppanósra főzött zöldbab és selymes tejfölréteg alkotja a rétegeket. Különösen jó választás, ha valami házias, zöldséges, de húsos ételre vágyunk, amit a család minden tagja szeret.

Elkészítés lépései

  1. Rizs főzése

    A rizst kevés olajon rövid ideig megpirítjuk, míg kissé átlátszóvá válik, majd felöntjük 2 bögre vízzel. Sózzuk, lefedjük, és alacsony lángon főzzük, amíg a vizet teljesen magába szívja és megpuhul. Ezután félretesszük hűlni.

  2. Húsos alap készítése

    A megtisztított hagymákat finomra aprítjuk, majd kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált sertéshúst, és addig pirítjuk, míg kifehéredik, és a leve elpárolog. Ezután jöhet a zúzott fokhagyma, a pirospaprika, só, bors, majoránna, majd felöntjük kb. 1–2 dl vízzel, hogy szaftos legyen. Közepes lángon, időnként megkeverve további 10–15 percig főzzük, amíg a szaft besűrűsödik.

  3. Húsos-rizs keverék

    A kész, kissé kihűlt rizst összeforgatjuk a darált húsos raguval, ügyelve arra, hogy egyenletes legyen a keverék.

  4. Zöldbab előfőzése

    A zöldbabot megtisztítjuk (végeit levágjuk), majd forrásban lévő sós vízben kb. 8–10 perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük, és félretesszük.

  5. Rétegezés

    Egy közepes méretű tepsi vagy jénai tál alját megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Ráterítjük a zöldbab felét, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a húsos-rizses keveréket. Erre kanalazzuk a tejföl felét. Ezután jön a maradék zöldbab, majd a tetejére ismét tejföl kerül.

  6. Sütés

    A rakottas tetejét meglocsoljuk egy kevés olajjal, hogy szépen piruljon, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20–25 perc alatt készre sütjük, míg a teteje enyhén megpirul.

Elkészítési tippek és trükkök

Tejföllel a tetején, akár friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Ez a rakott fogás egyszerre laktató és otthonos, ráadásul jól variálható – a zöldbab helyett más főtt zöldséggel (pl. brokkoli, karfiol) is kipróbálhatod!

cukormentes recept
szójamentes recept
tojásmentes recept
ebéd
magyar recept
egytálétel recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

4 főre

Elkészítéshez

600 g darált sertéshús
2 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 bögre rizs
1 ek fűszerpaprika
0.5 teáskanál majoranna
200 ml víz
1 kg zöldbab
50 dkg tejföl
zsemlemorzsa
egy kevés a tepsi aljára
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
napraforgó olaj
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

Még nem érkezett értékelés.

Kisfazék konyhája

Kisfazék

Kisfazék
3 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Egyszerű, csokidarabos muffin
Egyszerű, csokidarabos muffin
könnyű
40 perc
Padlizsános zakuszka
Padlizsános zakuszka
könnyű
180 perc
Hagyományos töltött paprika
Hagyományos töltött paprika
közepes
90 perc
Frankfurti leves egyszerűen
Frankfurti leves egyszerűen
könnyű
50 perc
  • Még több recept

Még több főétel

Temesvári sertésborda szalonnás zöldbabrőzsével
Temesvári sertésborda szalonnás…
közepes
90 perc
Kapros zöldbabfőzelék
Kapros zöldbabfőzelék
könnyű
45 perc
Zöldséges-baconos rakott krumpli
Zöldséges-baconos rakott krumpli
könnyű
75 perc
 Pankó morzsába rántott sajtos brokkolival töltött csirkemell csőben sült rakott brokkolival
Pankó morzsába rántott sajtos…
nehéz
70 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.