Ugrás a tartalomra

Oh-ohh

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy kedvencnek jelölhetsd a receptet!

Be kell jelentkezned ahhoz, hogy követni tudd a receptfeltöltőt!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Bejelentkezés Regisztráció
Címlap Kisfazék
  • Receptkereső

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján
     

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta
    • Pite
    • Pizza
    • Pogácsa
    • Pörkölt
    • Rétes
    • Saláta
    • Sós sütemény
    • Szendvics
    • Szósz
    • Teljes kiőrlésű
    • Tészta
    • Torta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
     
    Részletes keresés

    Keresés

    • Étel neve alapján
    • Tulajdonság alapján
    • Alapanyagok alapján

    Népszerű címkék

    • Almás süti
    • Aprósütemény
    • Egytálétel
    • Édes krém
    • Édes sütemény
    • Fánk
    • Főzelék
    • Halétel
    • Húsétel
    • Keksz
    • Kelt tészta
    • Kenyér
    • Köretek
    • Kuglóf
    • Muffin
    • Palacsinta

    Fogás

    • Ital
    • Előétel (hideg)
    • Előétel (meleg)
    • Leves
    • Főétel
    • Desszert
    • Köret
    • Egyéb

    Speciális étrend

    • Baba-mama
    • Cukormentes
    • Gluténmentes
    • Laktózmentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
    • Tojásmentes
    • Vegetáriánus
  • Gasztro rovat

User account menu

  • Bejelentkezés

Felhasználói fiók menüje

Receptfeltöltés
  • Bejelentkezés

Tarhonyás hús

  1. Címlap
  2. Receptek
  3. Tarhonyás hús

Tarhonyás hús

Feltöltötte: Kisfazék | 2025.06.21.
könnyű
100 perc
4 főre
főétel
  • Tarhonyás hús
1
Előkészület: 10 perc
Főzés: 90 perc
Sütés: 0 perc

A tarhonyás hús a magyar konyha egyik legkedveltebb, igazi „egy­tál­étel” klasszikusa. Szaftos, paprikás sertéspörkölt találkozik a pirított, majd puhára párolt tarhonyával, így minden falatban ott bujkál a gazdag pörkölt­íz és a pergős, mégis szaftot magába szívó tarhonya. Tökéletes vasárnapi ebéd, de a hétköznapok rohanásában is hálás, mert a két komponens nagyjából egyszerre készül el, s a végén szinte magától áll össze egy tartalmas fogássá.

Jó étvágyat ehhez a házias, mégis ünnepi finomsághoz!

Elkészítés lépései

  1. Pörköltalap készítése

    A zsírt lábasban felhevítjük, hozzászórjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát (így nem ég meg), majd azonnal hozzáadjuk a sót és a felkockázott lapockát. Visszatéve a tűzre közepesen erős lángon addig pirítjuk, míg a hús minden oldala kifehéredik és egy kissé kérgesedik – ettől lesz valóban „pörk-ölt”.

  2. Puhítás

    Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi a húst, felforraljuk, majd lefedve, közepes lángon lassan főzzük. Időről időre megkeverjük, hogy ne kapjon le. Amikor a hús már majdnem teljesen puha (kb. 50-60 perc), hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, és további 5-10 percig rotyogtatjuk. Ügyeljünk, hogy túlfőzni ne hagyjuk, a hús maradjon szaftos, de omlós.

  3. Tarhonya pirítása

    A pörkölt főzésének kb. félidejében kezdjük a tarhonyát: egy mély serpenyőben vagy lábasban felolvasztjuk a zsírt, rászórjuk a tarhonyát, és folyamatos keverés mellett közepes lángon aranybarnára pirítjuk. A szemek egyenletesen színesedjenek, ettől lesz karakteres, diós aromájuk.

  4. Párolás

    Amikor a tarhonya már szép aranybarna, felöntjük olyan mennyiségű forró vízzel, hogy kb. egy ujjnyival ellepje. Hozzáadjuk a csapott teáskanál sót, átkeverjük, lefedjük, és időnként megkeverve addig pároljuk, míg a folyadék szinte teljesen elfő (10-12 perc).

  5. Egyesítés és befejezés

    A félig kész tarhonyát félrehúzzuk a lángról, ráöntjük a forró pörköltet a szaftjával együtt, gondosan összeforgatjuk, majd visszatesszük takarék lángra. Fedő alatt, sűrű kevergetés mellett kb. 5 percig „összepároljuk”, hogy a tarhonya átvegye a pörkölt minden ízét.

  6. Pihentetés

    A tűz elzárása után további 10-15 percig fedő alatt pihentetjük, hogy a tarhonya teljesen magába szívhassa a szaftot. Tálalás előtt még egyszer alaposan átkeverjük.

Elkészítési tippek és trükkök

Elkészítési tippek:

Zsíradék: A tradicionális ízhez sertészsírt használjunk, de ha könnyítenénk, fele zsír–fele olaj keveréke is jó kompromisszum.

Paprika minősége: A pörkölt lelke a jó minőségű őrölt paprika. Válassz frissen őrölt, élénk színű, illatos fajtát; a régóta nyitva tárolt, fakó paprika kevésbé ad mély színt és aromát.

Pirítás foka: A tarhonya pirításánál a középbarna árnyalat az ideális – ha túl sötétre pirítjuk, kesernyés lehet, ha túl világos, elveszik a pörkölt ízében.

Víz mennyisége: Mind a pörkölt, mind a tarhonya esetében inkább apránként pótold a folyadékot, mintsem egyszerre önts rá túl sokat. Így könnyebb eltalálni a végső sűrűséget.

Tálalási ötletek:

Legklasszikusabb kísérője a házi kovászos uborka vagy ecetes almapaprika, vagy bármilyen savanyúság, amely üdítően ellensúlyozza a pörkölt gazdagságát.

Friss zöldpaprika-karikák és egy csipetnyi frissen őrölt bors a tányéron feldobja a tálalást.

cukormentes recept
szójamentes recept
ebéd
magyar recept
egytálétel recept
húsétel recept
Elkészítetted ezt a receptet?

Készíts róla egy képet és töltsd fel!

Hozzávalók

4 főre

A pörkölthö

60 dkg sertéslapocka
2-3 cm-es kockákra vágva
2 közepes db vöröshagyma
finomra aprítva
2 ek sertészsír
1 ek fűszerpaprika
púpozott evőkanál
1.5 teáskanál só
1 doboz sűrített paradicsom
kb 70g-os konzerv

A tarhonyához

1 ek sertészsír
450 g tarhonya
1 teáskanál só
Megosztás, nyomtatás
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy kedvencnek jelölhesd a receptet!
Rating container
Hogy tetszik ez a recept?

Még nem érkezett értékelés.

Kisfazék konyhája

Kisfazék

Kisfazék
3 követő

Követés
Kérjük, jelentkezz be vagy regisztrálj hogy követni tudd a felhasználót!
Receptjeim
Taco spagetti
Taco spagetti
könnyű
30 perc
Egyszerű csokitorta
Egyszerű csokitorta
közepes
60 perc
Rántott csirkemell sültkrumplival
Rántott csirkemell sültkrumplival
könnyű
45 perc
Tonhalfasírt salátával
Tonhalfasírt salátával
könnyű
25 perc
  • Még több recept

Még több főétel

Zúzapörkölt tarhonyával
Zúzapörkölt tarhonyával
közepes
80 perc
Igazi szaftos pásztortarhonya
Igazi szaftos pásztortarhonya
könnyű
60 perc
Majorannás hús sváb burgonyagombóccal
Majorannás hús sváb burgonyagombóccal
közepes
60 perc
Sajtos gombás póréhagymás burgonyás pite
Sajtos gombás póréhagymás burgonyás pite
könnyű
60 perc
  • Még több recept
Címlap

Információ

  • Felhasználási feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie beállítások
  • Nyereményjátékok
  • Kapcsolat

Kisfazék kedvelése

Kisfazék.hu facebook oldala

Receptes applikáció

Próbálád ki receptes applikációnkat is!
Kisfazék receptes applikáció iOS-re. Kisfazék receptes applikáció Android-ra.