Diós birsalma sajt
Ez a recept a hagyományos módszerekkel készített birsalma sajt. Nagyon ritkán készítek birsalma sajtot mert kicsit macerásnak tartom no nem az elkészítést, hanem a szárítás. Nagy a rizikó benne, főleg ha dió van benne, hogy megpenészedik, ha nem jól szárítottuk ki.
De ez most nagyon jól sikerült sok-sok dióval finom karamellás lett, elég kemény.
Elkészítés lépései
A birsalmák felületéről ledörzsölöd a bolyhokat és alaposan megmosod. Kivágod a csumát és a hibás részeket (meghámozni nem kell). Feldarabolod.
A birsalmasajt készítése elég hosszadalmas művelet, mert nagyon sűrűre kell főzni. Ha nem elég sűrű, soha nem fog megszilárdulni. A feldarabolt birsalmára annyi vizet öntesz, amennyi éppen ellepi. Belenyomod az egyik citrom levét, így a birsalma szép világos marad. Addig főzöd, amíg teljesen puha nem lesz. Villával ellenőrizheted.
Amikor a birsalma megpuhult, leöntöd (nem kiöntöd) róla a vizet. Kevés cukorral jó ivólé lehet belőle. A birsalmákról a vizet még le is csepegteted. Botmixerrel teljesen pépesíted.
Visszateszed a lábosba, hozzáadod a másik citrom levét és tovább főzöd még hozzávetőlegesen 1 órát. A főzés célja itt a besűrítés, a benne levő folyadék minél nagyobb részének eltávolítása.
Hozzáadod a cukrot. Tovább főzöd még 15-20 percig. Közben szinte állandóan keverned kell, mert fröcsög és a sok cukor miatt könnyen odakap az alja. Akkor elég sűrű, amikor keverés közben látod az edény alját néhány másodpercig. Tányérra cseppentve azonnal dermednie kell. Ez egy kényes pont, mert ezen múlik, hogy megszilárdul-e a massza.
Add hozzá a vágott diót. Próbáld megbecsülni a lábos méretéből, hogy menni lett, és annak megfelelően még azon forrón öntsd folpack fóliával kibélelt formába. Legszebb egy őzgerinc formában. Ha kimaradna belőle, tedd kis tálkákba.
Tedd ki egy alufóliával letakart tálcára száradni. A száradási idő 2 hétig is eltarthat. Közben többször fordítsd meg.
Készíts róla egy képet és töltsd fel!